Pečivo, aj napriek meniacim sa trendom stále zostáva najčastejším tovarom v našich nákupných košíkoch. Chrumkavé, čerstvé si denne kúpi viac ako polovica domácností. Okrem supermarketov, má veľa ľudí „svoju“ pekáreň v meste, kde nakupujú vybrané druhy pečiva, ktoré im chutí najviac.
V menších mestách a na dedinách sa predáva základný sortiment. Vo väčších mestách je cítiť náročnosť zákazníkov, čo sa týka šírky sortimentu. „V našej pekárni sa vyrába pečivo rôzneho druhu od chleba cez rožky biele, celozrnné, sladké pečivo z kysnutého, či lístkového cesta,“ hovorí Mária Zelníková, z pekárne Zelník Ružomberok. Z výrobkov pekárne Beko Peko Ružomberok ľudia uprednostňujú sladké pečivo z kysnutého cesta. „Zákazníci u nás najčastejšie kupujú sladké pečivo, plnené rôznymi plnkami - mak, orech, tvaroh, džemy ako sú slivka, čučoriedka, jahoda, marhuľa. A hlavne domáci makovník, orechovník, vianočku,“ povedala pre náš portál Ľudmila Kubáňová, Beko Peko pekáreň. V pekárni Včela -Lippek je podľa Paulíny Torokovej top výrobkom klasický konzumný chlieb, ktorý je pečený podľa starej osvedčenej receptúry.
Na pultoch obchodov nebolo toľko druhov chleba a pečiva ako dnes. Chleby, ale aj ostatné pekárenské výrobky, sladké či slané pečivá sú posypané rôznymi semienkami, plnené rôznymi plnkami a majú aj lákavé názvy, až si človek nevie vybrať. Na pultoch predajní sú chleby kváskové, z múky pšeničnej, ražnej, špaldovej.
Rozhodujúce pre výber by mala byť, nutričná hodnota. Najvyššiu biologickú hodnotu má chlieb pripravený z celozrnnej múky. Odborníci na zdravú výživu odporúčajú čerstvo pripravený kváskový chlieb obsahujúci aspoň 70 percent celozrnnej múky. „Bolo obdobie, kedy sa ľudia zamerali na tmavé pečivo a chlieb z celozrnnej múky, postupne sa to však vyrovnalo. Za našu pekáreň môžeme potvrdiť, že stále viac ide klasika, to znamená chlieb pšenično ražný a klasické biele rožky,“ potvrdila M. Zelníková. Grahamové pečivo sa skôr odporúča diabetikom. Ide vlastne o formu celozrnnej múky, pomenovanú po Sylvesterovi Grahamovi. „Medzi našimi zákazníkmi sa určite nájdu takí, ktorí vyhľadávajú zdravšiu alternatívu pečiva. Preto v našej ponuke máme celozrnné a grahamové pečivo. A podobne chleby, pečieme cereálne, zemiakové a aj kváskový,“ doplnila Ľ. Kubáňová.
Čerstvé rožky, či chlieb budú možno onedlho len minulosťou. Novodobý trend mrazených polotovarov robí vrásky na čele najmä domácim pekárňam. V dnešnej dobe, kedy sa všetci ponáhľame, ľudia oveľa viac kupujú pečivo dopekané z mrazených polotovarov aj hlavne preto, že pôsobia čerstvo. Na to však doplácajú pekári, ktorí pripravujú čerstvé pečivo denne tradičným spôsobom. „Práca v pekárni je ťažká najmä pre časovú vyťaženosť a prácu aj cez víkendy, čo niektorým ľuďom nevonia. Čo sa týka zamestnancov myslíme, že všade je veľká fluktuácia, nakoľko mladých ľudí práca v pekárni neláka. V našej pekárni pracujú už niekoľko rokov dlhodobí zamestnanci, začo sme vďační. Čo nastane po ich odchode do dôchodku je ťažké povedať,“ potvrdila M. Zelníková. Paulína Toroková z pekárne Včela Lippek Likavka, tiež zastáva rovnaký názor. „Ide o prácu náročnú, zamestnanci pracujú na smeny a nepretržite celý týždeň. Mladých, ktorí by prejavili záujem je skutočne málo .“ To, že remeslá si dnes málokto váži potvrdila aj Ľ.Kubáňová. „Dopyt o prácu v tomto odvetví nie je a to už nehovorím o mladých osobách.“
Pýtali sme sa v pekárňach, čo je ich špecialitou. Ponúkame vám niekoľko typov z našich ružomberských.
U Zelníka sú to okrem rožkov, štrúdle plnené rôznymi plnkami. V pekárni Beko Peko, to je domáci makovník a orechovník s bohatou plnkou, vianočka.
Pulína Toroková z pekárne Včela Lippek Likavka povedala, že majú na výber širokú škálu výrobkov, no špecialitou je klasický konzumný chlieb.
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia