Novinka v Ludrovej, brány otvára Múzeum ručnej výroby papiera

Novinka v Ludrovej, brány otvára Múzeum ručnej výroby papiera

František DianSpoznávame RK3.10.2018

Ak aj vás zaujíma, ako sa kedysi vyrábal papier bez pomoci najmodernejších technologických prístrojov, určite by ste mali navštíviť novootvorené Múzeum ručnej výroby papiera v Ludrovej. Nie len že sa dozviete množstvo zaujímavých informácií o histórii, ale budete si môcť vyskúšať papier aj vlastnoručne vyrobiť. Špecificky zamerané múzeum sa môže stať výborným prostriedkom na rozšírenie obzorov nie len pre tých, ktorí sa o históriu výroby papiera zaujímajú už dlhodobo, ale napríklad aj pre žiakov základných a stredných škôl.

Múzeom vás prevedie a ručnú výrobu papiera vysvetlí odborník a človek, ktorý s týmto remeslom žil takmer odmalička, Juraj Tóth. „Dá sa povedať, že to bol taký môj sen už odmalička. Vyrastal som v kolónii bytoviek, nachádzajúcich sa hneď oproti starému závodu Supra. Už ako dieťa som preliezal ploty a sledoval ako sa to všetko vyrába. Bolo to fascinujúce. Neskôr keď sme sa presťahovali do rodinného domu zohnal som veci potrebné na výrobu a papier som ručne vyrábal len tak, na dvore. Naplno som sa tomu však začal venovať až po mojom odchode do dôchodku,“ popísal svoje prvé impulzy Juraj Tóth.

Čo sa v múzeu nachádza?

Múzeum ručnej výroby papiera v Ludrovej vzniklo za výraznej podpory starostu obce a peňazí získaných z eurofondov. Juraj Tóth, ktorý to tu celé vedie, zbieral poznatky a skúsenosti nie len na Slovensku. V rámci svojich cestovateľských potuliek, navštívil ručné papierne napríklad aj v Slovinsku, Taliansku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, na Srí Lanke, ba dokonca aj v Číne.

Drevenica múzea v Ludrovej je obklopená nádhernou liptovskou prírodou. V jej vnútri sa nachádza výrobná a spoločenská časť. Väčšiu miestnosť na prízemí, slúžiacu na výrobu vypĺňajú rôzne zariadenia. Základ tvorí špeciálne vyrobený stroj holender, dovezený z Holandska. Ten slúži na mletie surovín, potrebných k výrobe papiera. Ďalej je tu drevená kaďa naplnená vodou, sitá, lis a stojan na vysušenie. Zadnú stenu tejto miestnosti zdobí schéma, ktorá zachytáva historický vývoj výroby papiera. Od papyrusu, cez pergamen až po výrobu papiera v Európe, ktorá sa datuje na rok 1156. Na Liptove bola podľa Juraja Tótha prvá papiereň v Liptovskom Michale, ďalšia vznikla v Bielom Potoku a v Ružomberku papiereň nepretržite fungovala asi od roku 1720 do roku 1882, kedy vznikla prvá strojná výroba.

Spoločenská miestnosť, nachádzajúca sa na poschodí bude k dispozícii počas rôznych interaktívnych činností pre deti, ktoré by mali byť taktiež súčasťou návštevy v Ludrovskom múzeu.

Ako prebiehala ručná výroba papiera?

Pri návšteve múzea v Ludrovej sme sa s Jurajom Tóthom porozprávali o spôsoboch samotnej výroby papiera a tak ako mnohí návštevníci, ktorí sem prídu, aj my sme si to pod jeho drobnohľadom vyskúšali na vlastnej koži. „Výroba papiera môže prebiehať dvojakým spôsobom. Buď si nazbierame rastliny ako konope, ľan, bavlnu, ktoré obsahujú celulózu alebo si zoženieme celulózu z konope, ľanu či bavlny a z toho potom robíme papier. Vezmeme si napríklad bavlnu, ktorú postriháme na malé kúsočky a necháme ju postáť vo vápenej jame. Potom masu umyjeme vodou a kúsky bavlny vložíme do holendra. Ten ju rozvlákni na menšie vlákenká, ktoré po celej ploche ešte rozstrapká aby sa navzájom previazali. Keď je to hotové, vložíme masu do prichystanej drevenej kade v ktorej ju zriedime s vodou na určitú hustotu. Rozmiešame a pomocou ručne vyrobených sít s vodoznakom erbu obce Ludrová načierame. Naberieme, potrasieme, necháme odtiecť vodu a pozorujeme ako sa rysuje vodoznak. Keď to máme, otlačíme to na pripravenej plsti a vylisujeme na lise vyrobenom priamo pre toto múzeum. Následne je potrebné papier vysušiť. Dôležitým prvkom, ktorý sa pridáva po vysušení je glejidlo. Bez neho by bol totiž papier savý a nebolo by možné naň písať,“ podrobne vysvetlil ručnú výrobu papiera Tóth. Na konci ešte vyhladil papier pomocou achátového kameňa. Z bohatej zbierky ručne vyrobených papierov, ktorá už v múzeu vznikla nám ukázal aj farebné papiere, ktoré sa okrem klasickej farby dajú zafarbiť aj prírodným spôsobom a to pomocou cvikly, kurkumy, čaju či cibule.

Oficiálne otvorenie Múzea ručnej výroby papiera v Ludrovej sa bude konať už tento piatok. Podľa Juraja Tótha vzniká toto múzeum pre ľudí, deti zo základných ale aj stredných škôl, pre umelcov aj turistov. Pripravené sú pre nich rôzne workshopy na zachovanie tejto tradície, ktorá k Liptovu už tak nejak patrí. Okrem toho budú môcť návštevníci navyše objavovať aj krásy nádhernej Ludrovskej doliny.

(foto: Anežka Macková)

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia