Obec Švošov ponúka turistiku, kultúru aj dobrý futbal

Obec Švošov ponúka turistiku, kultúru aj dobrý futbal

František DianSpoznávame RK6.5.2021

Ako samostatná obec vznikla niekedy v druhej polovici 15.storočia. Za ten čas sa spomínala pod rôznymi názvami, ako Zwosso, Ssossow, Sswuossow.

Vstup do dediny.

Nad obcou sa vypína vrch Havran, a taktiež sa nad ňou týči strmý kužeľovitý vrch Ostré. Vrchol Ostré domáci obyvatelia ľudovo nazývajú aj Hrdoš. Veľmi zaujímavým útvarom je aj Hrdošná skala. Viaže sa k nej povesť, podľa ktorej sa v minulosti v okolí nachádzal hrádok. Veľmož, ktorý mu panoval bol veľmi pyšný, a preto ho nikto nenazval inak ako Hrdoš. Mal veľké bohatstvo o ktoré sa bál a poskrýval ho v okolitých jaskyniach. Jeho život plný zla a strachu ukončil skokom práve z tejto skaly. Na Hrdošnej skale nájdete mohutné skalné bloky s bránami a už spomínanými jaskyňami. Najväčšou z nich je 120 m dlhá oficiálne neprístupná Žaškovská jaskyňa. Hrebeň Hrdoša je prístupný po značkovaných turistických chodníkoch. Okrem Švošova sa naň môžete vybrať z obcí Žaškov, Komjatná, Stankovany, či Ľubochňa.

Obecný úrad, dobrovoľný hasičský zbor i turistický oddiel vytvorili v obci aj náučný chodník. Chodník vedie lesným terénom po starých lesných chodníčkoch. Turistov tak prevedie zaujímavými lokalitami, popod skalné masívy Havrana a strmé svahy Ostrého (ľudovo Hrdoš). Na informačných paneloch sa dozviete niečo z histórie obce Švošov, rastlinstve, živočíchoch aj prírode. V roku 2017 vytvorili v obci nový priestor pre chov lesných zvierat, konkrétne Daniela škvrnitého a Muflóna lesného s názvom Švošovská zvernica. Švošovská zvernica je taktiež súčasťou Švošovského turisticko-náučného chodníka.

Kostol sedembolestnej Panny Márie.

Vo Švošove nájdeme aj pomerne mladý rímskokatolícky kostol sedembolestnej Panny Márie, ktorý bol vysvätený v roku 1994. Od roku 1998 je obec samostatnou farnosťou. Okrem kostola sa v obci nachádza kaplnka sv. Matúša, ktorá slúži ako dom smútku. Podľa sv. Matúsa je pomenovaná aj cirkevná ZŠ s MŠ.

Okrem krásnej a obdivuhodnej prírody má v obci miesto aj kultúra a šport. Miestne osvetové stredisko v obci Švošov sa v roku 2009 pokúsilo obnoviť ochotnícke divadlo. Nacvičili predstavenia ako Uzol, S brokovnicou na manžela, či jednoaktovku Tri vrecia zemiakov. Miestne osvetové stredisko sa snaží v obci zachovávať ľudové tradície. Pravidelne pripravujú podujatia ako je Stavanie májov, či tradičná bursa.

Výraznou mierou ku kultúrnemu životu prispieva aj futbalový tím. Aktuálne švošovskí futbalisti hrávajú V. ligu (keď to pandémia dovolí), no medzi najväčšie úspechy patrí účasť v Slovenskom pohári, kde sa v nedávnej minulosti stretli s družstvami našej najvyššej futbalovej súťaže ako AS Trenčín a MFK Ružomberok.

Stanislava Bruk

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia