Liskovú trápi rekonštrukcia kultúrneho domu, ukončiť ju majú budúci rok

Liskovú trápi rekonštrukcia kultúrneho domu, ukončiť ju majú budúci rok

RedakciaAktuality10.9.2019
Skalná päsť je prírodná pamiatka v správe štátnej ochrany prírody TANAP. Ide o skalnatý útvar spojený s ľudovými povesťami.

Obec Lisková leží na západnom okraji Liptovskej kotliny, tesne pri Ružomberku. Južne ňou preteká Váh, do ktorého sa vlievajú menšie vodné toky, pretekajúce obcou. Okolie vyniká zaujímavými prírodnými úkazmi, obec je výborným východiskom pre túry na Veľký Choč.

V katastri sa nachádza letisko využívané pre potreby aeroklubu Ružomberok. Každé dva roky sa na letisku organizujú letecké dni. Letisko je výcvikovým priestorom pre záujemcov o pilotovanie vetroňov .

V dedine žije 2096 obyvateľov, z toho približne 600 je nad 60 rokov. „Počet obyvateľov obce mierne stagnuje, približne každý tretí občan má viac ako 60 rokov. Preto je potrebné prijať opatrenia ohľadom výstavby rodinných domov,“ hovorí starosta obce Lisková, Jozef Murina.

Komplikácie s rekonštrukciou kultúrneho domu

Ukončenie rekonštrukcie kultúrneho domu sa predpokladá budúci rok

V súčasnosti obec investuje značné prostriedky do rekonštrukcie kultúrneho domu. Prvý pokus jej prestavby bol neúspešný. „Firma, ktorá začala realizáciu ju nedokončila, v roku 2017 išla do likvidácie,“ približuje starosta. Obci zostala nedokončená stavba, súdne spory a aj nové verejné obstarávanie. Podľa J. Murinu proces verejného obstarávania trval takmer rok. Znovu sa do výstavby pustili v marci tohto roku, ukončenie rekonštrukcie sa predpokladá na január 2020. Finančné prostriedky má obec zabezpečené z vlastných zdrojov. „Pevne verím, že druhý pokus už bude úspešný. Prestavbou kultúrne a spoločenské vyžitie obyvateľov obce nadobudne iný rozmer, čo naši spoluobčania určite ocenia,“ konštatuje starosta.

Čím sa môžu Liskovčania pochváliť je starostlivosť o deti a mládež. „Začal sa nový školský rok, podarilo sa nám zrekonštruovať sociálne zariadenie v materskej škole, ktorú navštevuje 72 detí. Aj na základnej škole realizujeme úpravy, dobudovaním športového areálu pre 176 detí,“ vymenúva starosta.

Základnú školu v Liskovej navštevuje 176 detí

Kvalita životného prostredia je oblasť, ktorej venujú v Liskovej veľkú pozornosť. V spolupráci s povodím Váhu vyčistili niektoré úseky potokov. V rámci projektu Predchádzanie vzniku odpadov kompostovaním, boli zdarma z Eurofondov rozdané do všetkých domácností kompostéry.

Akcie v každom mesiaci

Lisková je organizátorom bohatej škály podujatí pre občanov obce aj prichádzajúcich návštevníkov. V mesiaci júl už tradične organizuje akciu Lisková sa zábava spojenú s pestrými súťažami a atrakciami pre deti, tombolou a samozrejme dobrou muzikou. August je zas časom výstupu na Veľký Choč organizovaný ako Memoriál JUDr. Vladimíra Slimáka, Volejbalový turnaj o pohár starostu, Poľovnícky deň a mnohé iné podujatia. December sa spája s vianočnými trhmi a adventným večerom. „ V Liskovej aktívne pôsobia organizácie ako Obecný športový klub, Dobrovoľný hasičský zbor, DOMKA združenie saleziánskej mládeže, Slovenský zväz záhradkárov, Jednota dôchodcov Slovenska, Turistický oddiel, Slovenský červený kríž, Zväz postihnutých civilizačnými chorobami, “ prezentuje svoju obec Murina.

V obci tiež disponujú denným stacionárom pre dôchodcov, ktorý sa teší veľkej obľube.

Tipom na výlet kalvária a jaskyňa

Kaplnka zasvätená Sedembolestnej Panne Márii sa nachádza nad obcou

Kaplnka s krížovou cestou sa nachádza nad obcou, je viditeľná aj z hlavnej cesty. V roku 1946 na mieste vybudovali kalváriu s krížovou cestou a na vrchole osadili tri kríže. V šesťdesiatich rokoch minulého storočia postavili malú kaplnku, ktorá bola zasvätená Sedembolestnej Panne Márii. Priestorovo bola menšia a preto postavili novú, ktorú slávnostne posvätili 15. septembra 2009. „Pri kaplnke je lavička, kde si môžete po prechádzke zastaveniami kalvárie odpočinúť a dopriať si nádherný výhľad, ktorý sa nám z kopca ponúka na našu rodnú obec,“ dáva do pozornosti J. Murina. Krížová cesta začína blízko ďalšieho zaujímavého miesta, ktorým je Liskovská jaskyňa. Národná prírodná pamiatka prechádza popod vrch Mních v celkovej dĺžke meria 4145 metrov, čím je považovaná za v poradí 11. najdlhšiu jaskyňu Slovenska. V jaskyni boli objavené viaceré stopy a nálezy dokumentujúce prítomnosť pravekých kultúr.

Od poľnohospodára do kresla starostu

Jozef Murina je vyučený poľnohospodár, zootechnik. Priznáva, že práca so zvieratami, či záhrade je pre neho stále forma odpočinku. „Teraz chováme u rodičov kozy, každé ráno ich chodím dojiť. Z mlieka si viem vyrobiť aj výrobky,“ priznal rodený Liskovčan. Na svoju dedinu nedá dopustiť. Trápi ho, keď sa niektoré veci nedajú vyriešiť hneď, je potrebné hľadať optimálne riešenia ku spokojnosti obidvoch strán .„Práca starostu je veľmi náročná, zložitá, ale vzhľadom k tomu, že mám vzťah k obci a ľudom v nej žijúcim je zároveň krásna. Teší ma každý jeden úspech. Som hrdý Liskovčan,“ dodal J. Murina, ktorý už deviaty rok sedí v starostovskom kresle.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia