Rozprávajte sa španielsky, exotický podvečer už môžete zažiť aj v Ružomberku

Rozprávajte sa španielsky, exotický podvečer už môžete zažiť aj v Ružomberku

RedakciaAktuality15.5.2019

„Hola, Como estas?“ Ozýva sa na začiatku každého stretnutia Hablar español v Ružomberku. Je to večer pre priateľov, nadšencov a sympatizantov príťažlivej španielčiny. „Španielčinu som sa začala učiť na tunajšom gymnáziu, potom niekoľko semestrov na vysokej škole, a potom už nebola príležitosť na živú konverzáciu v tomto krásnom jazyku,“ začína svoje rozprávanie pre portál Žijem v Ružomberku Marianna Stančoková, organizátorka stretnutí z Občianskeho združenia RosArt. A tak si povedala, že aj keď je v Ružomberku málo ľudí, ktorí hovoria španielsky, prípade sa ju len učia, prečo ich nespoznať. Myšlienkou bolo vytvoriť skupinu, ktorá sa bude stretávať pri káve alebo čaji a diskutovať po španielsky. „Dozvedieť sa niečo nielen o kultúre, ale aj histórii, zvyklostiach, odlišnostiach a hľadať to, čo nás spája s príslušníkmi hispánskych krajín, ktorí tu žijú,“ pokračuje v myšlienke Stančoková.

Započúvajte sa do vášne

Španielčina je jazyk, ktorý si obľúbite, už keď sa doň započúvate. Učiť sa ho môžete práve počúvaním, čím sa vám vryje pod kožu jeho vášnivá intonácia a mäkký prízvuk. Klub aj preto na svojich návštevníkov nekladie žiadne jazykové podmienky. Organizátorka pripomína, že sa nevyžaduje ani minimálna úroveň znalosti zo španielčiny. „Stretnúť tu môžete nielen rodených hispáncov, ale aj študentov španielčiny s niekoľkoročnými jazykovými skúsenosťami a aj úplných začiatočníkov,“ poukazuje Stančoková na to, že Hispanofil Klub je otvorený skutočne pre každého, napríklad aj pre tých, ktorí plánujú so španielčinou začať.

Medzi cudzincami žijúcimi na Liptove

Po stretnutí HispaňofilKlubu nasleduje tanec

Pretože je iné rozprávať sa so Slovákom hovoriacim španielsky a s native spíkrom, už pri vzniku myšlienky klubu bolo Marianiným cieľom, aby na stretnutiach nechýbali cudzinci, pre ktorých je španielčina rodným jazykom. „A tak som sa dala do pátrania po ľuďoch, ktorí žijú medzi nami a ich korene siahajú do Španielska alebo Latinskej Ameriky,“ hovorí o svojom úmysle mladá organizátorka, ktorá lovila nielen na internete, cez články v miestnych periodikách, ale aj v ružomberskej reggae kapele Bagandža Crew, v ktorej hrá na bicie Duarry Ganesh, Kubánec žijúci niekoľko rokov na Liptove. „Našli sme prvého hosťa a teraz prichádzajú ďalší návštevníci, zväčša dobrovoľníci, ktorí sem prišli v rámci projektu Erasmus+ - Španieli Irene Fernández Garcia a Adrian Fons Camarena alebo Veronika Mikhaylenko, ktorá síce pochádza z Ruska, ale hovorí plynule aj španielsky,“ vysvetľuje spoločensky aktívna Marianna. Dodáva, že spoločne organizujú napríklad tanečné workshopy párových tancov kizomba a forró, ktoré vedie Portugalec Jejée Silva, hovoriaci aj španielsky.

Nebudete sa cítiť ako v škole

Ak ste si doteraz predstavovali hodinu cudzieho jazyka v škole s učebnicou v ruke, hneď na to zabudnite. Večer prebieha v zábavnej a exotickej atmosfére pri káve, kde vás nikto nebude vyvolávať ani skúšať. „Všetko prebieha v príjemnej, pohodovej a priateľskej atmosfére – spontánne a srdečne, bez nejakých presných pravidiel. Vždy sa nájde spoločná téma, či už aktuálna celospoločenská alebo iné, ktoré účastníkov zaujímajú alebo sú to napríklad aj otázky týkajúce sa španielskej gramatiky,“ usmieva sa Marianna Stančoková, jedna z diskutérok celej skupiny, ktorá máva v priemere sedem účastníkov.

„V spoločnej diskusii, vznikajú aj skvelé a zábavné nápady na ďalšiu spoluprácu. Ľudia si majú v klube oddýchnuť a zrelaxovať, zabudnúť na každodennosť a užívať si pekné chvíle, niečo sa dozvedieť a predovšetkým rozhýbať mozog v španielčine,“ prezrádza Marianna.

HispaňofilClub má voľné stoličky pre nových záujemcov

Skupina sa stretáva v priemere jedenkrát za dva týždne a prípadných záujemcov informujú o termínoch stretnutí na svojej stránke. „Budeme sa tešiť zo všetkých nových záujemcov, ktorí môžu prísť úplne bez obáv, či už z úrovne ovládania španielskeho jazyka, či akýchkoľvek iných pomyselných prekážok. Najbližšie sa vidíme dnes, 15. mája, o 18.00 v Café bar Central,“ uzatvára Marianna Stančoková a pozýva všetkých - nielen Ružomberčanov - zažiť netradičný španielsky podvečer.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia