V júli chcú v Studničnej dokončiť kostol

V júli chcú v Studničnej dokončiť kostol

RedakciaAktuality16.4.2020

Miestna časť Studničná, ktorá je súčasťou obce Komjatná, by mala mať už čoskoro svoj vlastný svätostánok. Na vonkajšej časti kostola je v súčasnosti rozostavané lešenie a z vonkajšej časti robia v týchto dňoch omietky.

Svojpomocne a medzi poslednými

Hoci kostol stavajú svojpomocne, na odborné práce objednali firmy. Nad našim tvrdením, že dnes je raritou stavať svojpomocne dom, nieto ešte kostol, len súhlasne prikyvuje hlavou pravá ruka stavby Jozef Vajzer.

„V cirkvi sa po ukončení éry komunizmu postavilo množstvo kostolov, my sme rarita možno aj v tom, že ho staviame azda medzi poslednými,“ dopĺňa naše tvrdenie.

Od dokončenia tento Boží chrám delí už len malá časť. Chýba ešte oltár, lavice, dvere, zariadenie, ale i úprava okolia či dlažba.

Pracovná sila nechýba, problémom sú financie

„V súčasnosti sú tu dve partie po štyroch chlapov. Obidve pracujú na inej strane kostola, majú na sebe ochranné rúška a rukavice murári tak či tak používajú,“ opisuje následky zmeneného stavu Ján Vajzer, ktorý má pod palcom viaceré práce. Ako potvrdzuje, práce kvôli súčasnej situácii neustali. „Čo nám súčasná situácia ovplyvnila sú financie, pretože kostoly sú uzatvorené, nerobia sa zbierky. A to nám už začína robiť problém,“ načrtol Vajzer.

Máme len drobných sponzorov, kostol financujeme predovšetkým zo zbierok, ktoré sa v súčasnosti nerobia, keďže sväté omše za účasti veriacich nebývajú. Preto, uvítame každú pomoc,“ dopĺňa túto informáciu miestny farár Peter Túry.

Ako následne dodal, pre prípadných darcov je číslo účtu k dispozícii na internetovej stránke Komjatnej v sekcii Farnosť. Podľa odhadov budú na dokončenie potrebovať aspoň 20 000 eur.

Práce v zime nezamrzli

Zima práce v kostole neovplyvnila.

Už v jeseni sme urobili podlahové kúrenie. Preto sme počas celej zimy mohli na stavbe pracovať. Za ten čas sme urobili vo vnútri elektrinu, sekali sa drážky na káble, a urobili sme aj vodu. Keďže okná boli už založené teplota sa pohybovala okolo 12 stupňov Celzia, cez zimu sa urobili aj omietky, pred mesiacom sme omaľovali a položili podlahu,“ vymenúva Ján Vajzer.

Keďže majú medzi obyvateľmi tesárov i elektrikárov, mohli si svojpomocne urobiť napríklad aj elektrinu či vodu. Asi polovicu prác preto robia sami či už cez soboty, alebo po pracovnej dobe. Dokončiť kostol plánujú v júli, aby ho už na začiatku augusta mohli posvätiť. Nad augustovou posviackou ale dnes visí otáznik. Obmedzuje ich aktuálne zmenená situácia a zákaz konania bohoslužieb a zhromažďovania.

Kaplnka nevyhovovala. Východiskom bol kostol

V Studničnej sa nachádza pôvodná kaplnka, ktorú niekedy v 20. rokoch minulého storočia postavili navrátilci z Ameriky. Medzičasom ju už dvakrát pristavovali, v 90. rokoch ju rozšírili tak, aby sa v nej dali slúžiť sväté omše. Dve prístavby kaplnky dnes plánujú odstrániť. Rozobrať by ju mali až po kamenný portál, ktorý obnovia a kaplnka bude ďalej slúžiť ďalej bez prístavby. Aj dnes je totiž po mnohých stránkach nevyhovujúca. Problémom je nedostatočný priestor a sú v nej použité nevhodné materiály. Keďže je z heraklitu, steny postupne hnijú. Pozemky pod ňou nie sú vysporiadané a v mape, kde je už zakreslená komunikácia, zasahuje do cesty. Nad kaplnkou navyše vedie vysoké napätie.

Po kostole obyvatelia túžili už dlho

Kapacitne obmedzený kostol v Komjatnej v roku 2015 rozšírili. Túžba Studničanov po novom kostole však neustala. Na farskom pozemku sa rozhodli postaviť kostol, ktorý by už kapacitne vyhovoval a bol by vhodný aj po iných stránkach.

Túžba postaviť kostol nie je včerajšia ani predvčerajšia. My sme ho chceli postaviť už v 90. rokoch. Potom sa od toho upustilo, ale boli sme na 90% rozhodnutí, aby sa postavil. Samotná túžba postaviť kostol prišla od veriacich,“ vracia sa Ján Vajzer v myšlienkach do obdobia spred položenia základného kameňa.

Obyvatelia Studničnej žiadali súčasného duchovného otca farnosti, Petra Túryho, aby mohli postaviť nový kostol. Ten túto myšlienku podporil. Pevne verí, že do toho kostolíka budú zaiste chodiť aj ľudia z vyšného konca Komjatnej. V miestnej časti Studničná žije približne 250 obyvateľov a má potenciál rastu.

„V Studničnej sa momentálne koncipuje územný plán a je tam zakomponovaná výstavba približne 60 rodinných domov, avšak nebude to tak skoro,“ hovorí starosta Komjatnej Otto Brtko.

Nový boží chrám vyrastá na mieste, z ktorého je výhľad na blízke skalné bralo zvané Sedem kostolov. Bude sa nachádzať na západe Studničnej v blízkosti multifunkčného ihriska.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia