V Ružomberku hľadali Majstra palacinky, zvíťazili Popradčanky

V Ružomberku hľadali Majstra palacinky, zvíťazili Popradčanky

RedakciaAktuality5.11.2019

Celoslovenská súťaž Majster Palacinka má za sebou ďalší, v poradí už X. ročník. Pod záštitou Tatranského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov sa táto akcia konala v utorok v priestoroch jedálne Spojenej školy. Súťažiaci študenti, pedagógovia, porota , ale aj nedočkavá verejnosť sa cítili občas ako na mravenisku. Z atmosféry sme vycítili, že táto súťažná prehliadka zručnosti študentov sa teší záujmu a obľube.

Príprava víťazných palaciniek

Neprehliadnuteľná vôňa nás vítala už vo dverách. Svoje schopnosti nám predvádzali študenti učňovských a stredných škôl s gastronomickým zameraním. Dvanásť súťažných družstiev tvorili nielen domáci Ružomberčania, ale aj súťažiaci z Námestova, Michaloviec, Žiliny, Popradu, Zlatých Moraviec, dokonca českého Děčína. Do súťaže sa mohol prihlásiť ktokoľvek mal chuť, odvahu i nápad predviesť, čo dokáže. Fantázie sa medze nekládli. A veruže sa bolo na čo pozerať.

Došla vám inšpirácia?

Palacinky sú rýchle, jednoduché a vďačné. Ak vás už omrzela stará klasika, dnes by ste k inšpiráciám prišli veľmi rýchlo. Kombinácia sladko – slanej chuti sú dnes pre mnohých absolútnym trendom, no ako povedal pre náš portál predseda poroty, Miloš Červenka: „Všetko s mierou, čo sa týka chuti aj výzdoby."

Miloš Červenka: „Všetko s mierou, čo sa týka chuti aj výzdoby."

Študenti počas súťaže experimentovali s múkou, do cesta pridávali ovocie, chia semienka, kakao, cviklovú šťavu, alebo likér. Namiesto mlieka použili minerálku , kyslú smotanu aj rôzne druhy džúsov.

Rozhodujúca je harmónia chuti a vzhľadu

Porota, ktorú tvorili šéfkuchári z rôznych tatranských hotelov mala pri výbere víťaznej palacinky náročnú úlohu. Okrem vzhľadu bola nesmierne dôležitá, aj chuť. Hodnotila sa aj zručnosť, nakoľko súťažiaci celú prípravu palacinky, ktorej súčasťou bolo aj povinné flambovanie, museli pripraviť priamo pred očami poroty a hostí. „Súťažiaci okrem zručnosti musia preukázať čistotu práce, originalitu a povinné flambovanie. No najdôležitejšie je, čo z toho všetkého vznikne. Dôležitá je harmónia chuti. Máme skúsenosti, že práca je úžasná, no chuť je oveľa slabšia, než očakávame,“ predostrel hlavné kritéria víťaznej palacinky, Miloš Červenka. Podľa jeho slov, porota pri rozhodovaní nerobila rozdiel, či súťažiaci pripravili sladkú, alebo slanú palacinku. „V porote sme piati chlapi a každému sa samozrejme páči niečo iné. No na chuti sa poväčšine vždy zhodneme,“ doplnil Červenka.

Každý zo súťažiacich sa sústredil, pozorne pridával suroviny, dodržiaval technologické postupy. Na okamih sme si dovolili vyrušiť dvojicu súťažiacich študentov. Pripravovali

Mandľové palacinky plnené chrenovým mascarpone s flambovaným ananásom

Mandľové palacinky plnené chrenovým mascarpone s flambovaným ananásom a brusnicovým gélom posypané brusnicovým prachom. „So spolužiakom sme sa na súťaž pripravovali dva týždne, podstatné bolo zohnať suroviny, ktoré na Slovensku tak ľahko nenájdete,“ opisuje Peter.

Medzi hosťami a zvedavými návštevníkmi sme si všimli aj staršie panie. Boli to seniorky z Trojlístka, Centra sociálnych služieb a rodiny. „Je úžasné čo mladí dnes dokážu. Až neveriacky pozeráme, z čoho všetkého sa dá palacinka vytvoriť,“ opísala svoje emócie pani Helena. Pochvalou nešetrili ani jej priateľky a uznanlivo hodnotili ponúknuté palacinky a skvelý miešaný nápoj. „Ďakujeme za desiatu. Prežili sme zaujímavé a pekné dopoludnie v spoločnosti šikovných mladých kuchárov," pridala pochvalu pani Zuzana.

Výherná Čokoládová palacinka s pomarančom

Absolútnym víťazom X. ročníka súťaže Majster palacinka sa stali študentky Františka Kolačkovská, Viktória Pernišová zo Strednej odbornej školy v Poprade. Ich Čokoládová palacinka s pomarančom očarila všetkých porotcov.

Gabriela Maceková, zástupkyňa riaditeľa Spojenej školy v Ružomberku a hlavná organizátorka súťaže odovzdala súťažiacim darčeky, ktoré podporili aj ružomberské firmy. Nedalo sa nám jej po toľkých ročníkoch súťaže neopýtať, aká palacinka je pre ňu tá top. „Tá, ktorú mi pripraví moja dcéra. Je klasická s tvarohom, no plná lásky,“ vyznala Maceková.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia