Fantázia! Ružomberok pokračuje v skupine o titul!

Fantázia! Ružomberok pokračuje v skupine o titul!

Ján SvrčekŠport2.3.2024

V poslednom, 22. kole základnej časti Niké ligy futbalisti MFK Ružomberok zdolali FK Železiarne Podbrezová 2:1.

Dnes (2. marca) pod Čebraťom sa potvrdilo, že v športe sa dejú aj menšie zázraky. Po jeseni, keď Ružomberok strácal na prvú šestku sedem bodov, málokto veril, že jeho šance preniknúť do skupiny o titul nie sú iba matematické, ale aj reálne. A stalo sa!

O hornom poltucte napokon, keďže štyri tímy majú po 34 bodov, rozhodovala minitabuľka zo vzájomných zápasov. Na 5. mieste skončila Podbrezová, ktorá mala najlepšiu vzájomnú bilanciu so zvyšnými troma mužstvami. Na šiestom Ružomberok, siedmy je Trenčín a ôsma Banská Bystrica.

Na ružomberskom štadióne najprv dvakrát, po domácich góloch, vytryskol gejzír radosti. Takisto dva razy ozajstný ošiaľ, v prvom prípade po poslednom fúknutí hlavného arbitra Petra Ziembu do píšťalky potom ešte ohromujúcejší, keď sa skončil duel Banskej Bystrici s Košicami (1:1). Ešte predtým nevyhnutným sklíčkom do ružomberskej postupovej mozaiky bola deľba bodov Trenčína v Skalici (0:0). Happy end, ako hrom!

Domáci tím stretnutie otvoril aktívne, s ofenzívnym apetítom a v úvodnej štvrťhodine sa tlačil pred bránu "železiarov". Postupne sa hra začala prelievať z jednej strany na druhú. V 21. min. ale prišla utešená domáca akcia, ktorá musela pohladiť dušu fanúšika MFK. Selecký potiahol akciu po ľavej strane, pred bránou našiel Chriena, ktorý hlavičkou od brvna nezadržateľne skóroval - 1:0.

Po tomto momente hostia začali viac šliapať. V 32. min. nepríjemným a na mokrom trávniku štipľavým projektilom vážne pohrozil podbrezovský Kováčik a Frühwald mal plné ruky práce. V 38. min. na druhej strane Gabriel v skvelej pozícii hlavou mieril len do rukavíc Reháka. V závere polčasu sa hostia intenzívne snažili niečo ešte do prestávky spraviť s výsledkom. V 42. min. po rohovom hlavou zakončoval Assinor, ktorého pokus kryl Frühwald.

Po zmene strán sa hra viac-menej vyrovnala. V 79. min. Mrva videl červenú kartu za faul na Gereca a z následného priameho kopu, tesne spoza šestnástky, Selecký, svojim prvým gólom v Niké lige, ranou ako z dela, zvýšil na 2:0. V 90. min. nádej pre hostí vykresal Bartoš, keď, po rohovom kope hlavou znížil. Nadstavenú päťminútovku domáci tím už zvládol bez vážnejšieho ohrozenia svojej svätyne.

V piatok (8. marca) o 17:30 hod. sa Ružomberok v 1. kole nadstavby ( o 1. - 6. miesto) doma stretne so Slovanom Bratislava.

Hlasy trénerov

Ondřej Smetana (Ružomberok): "Musím zagratulovať celému tímu k víťazstvu a k postupu. Podbrezová hrala dobre, kvalite. Pre nás sa zápas, paradoxne zmenil, po vedúcom góle. Potom, sme trochu spadli. Plus k tomu prišlo zranenie Mojžiša a bolo nutné to vzadu preskupiť, trochu zmeniť. Od tej doby sme dovolili súperovi väčšie ihrisko, pričom náš celý blok sa posunul nižšie. Keď Podbrezová mala viac priestoru na kombináciu, bolo to pre nás ťažšie. Napokon nás zachránila aktivita Gereca a druhý gól. Inak by sme neboli postúpili. Som rád, že sme splnili náš krátkodobý cieľ. Teraz je pred nami možno ešte väčšia výzva. Spojená takisto s prácou ďalej mužstvo posúvať. Som rád, že to bude s kvalitnými súpermi, pod väčším tlakom. Je to tiež pre nás záväzok ešte lepšie a kvalitnejšie pracovať, a dotiahnuť sa na tímy pred nami."

Roman Skuhravý (Podbrezova): "Posledné stretnutie sme chceli úspešne dotiahnuť vlastnými silami a s plným rešpektom k súperovi. Anomálie, ktoré nás postretávali behom týždňa, neboli vôbec jednoduché. Do stredy sme s kolegami skladali zostavu. Boli dve možnosti, buď skúsiť domácich eliminovať silovo, alebo sa aj na ťažkom teréne pokúsiť ich prehrať. Zvolili sme druhú variantu. Ružomberok, po príchode nového trénera má za sebou úžasnú cestu, s jasným rukopisom. A to je zabezpečená obrana, pričom trpezlivo si dokážu počkať na svoju šancu. To sa im aj teraz podarilo. My sme sa celý zápas snažili o to, aby sme boli úspešní, aby sme dali gól. V každom prípade je to pre mňa najveseljšia prehra. Veľmi si to vážim náš postup do prvej šestky a gratulujem Ružomberku k veľkej stíhacej jazde. Po zimnej prestávke asi takmer nikto nepredpokladal, že by sa takto hore mohli dotiahnuť."

MFK Ružomberok - FK Železiarne Podbrezová 2:1 (2:0)

Góly: 21. Chrien, 81. Selecký - 90. Bartoš. Žlté karty: Maslo, Chrien, Múdry, Boďa - Bartoš, Ridman. Červená karta: 79. Mrva. Rozhodovali: Ziemba - Vorel, Vass - 1357 divákov.

Ružomberok: Frühwald – Gabriel, Malý, Mojžiš (27. Maslo) – Luterán, Lavrinčík (82. Múdry), Zsigmund, Selecký – Hladík (82. Šefčík), Chrien (82. Boďa), Tučný (56. Gerec).

Podbrezová: Rehák – Bartoš, Bakaľa, Mielke – Kováčik, Chyla (59. Markovič), Š. Faško (82. Okonula), Ridwan (82. Kapongo) – Assinor, Masaryk (59. Yirajang), Talakov (59. Mrva).

Foto: Rudolf Maškurica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia