Kulturák v Sliačoch ovládla kráľovská hra

"Kulturák" v Sliačoch ovládla kráľovská hra

Ján SvrčekŠport29.4.2024

Išlo o vydarený reštart. Záujem bol veľmi pekný, mali sme 90 hráčov zo siedmich krajín. Najväčšou odmenou boli pre nás vysoko pozitívne ohlasy účastníkov. Preto pokračujeme, aj o rok sa takto zídeme. Už teraz všetko nasvedčuje tomu, že príde ešte viac vyznavačov tejto kráľovskej hry,vyhlásil riaditeľ 14. ročníka medzinárodného šachového turnaja FIDE Open Liptovské Sliače Jozef Dvorský.

V sále tamojšieho kultúrneho domu sa od piatku do včerajška odohralo osem kôl. Víťazom sa stal Ukrajinec Rustem Gorbenko. Druhý skončil 15 – ročný Košičan Lukáš Gay a tretí FIDE majster Martin Zvarík (OŠK Višňové). Organizátori vyhlásili výsledky aj v ďalších kategóriách.

„Zišlo sa nečakane veľa hráčov, takisto turnaj mal vysokú úroveň. V Sliačoch síce nebola absolútna špička, no niekedy je to aj na prospech podujatia. Keď prídu dvaja-traja extra šachisti, tak vyčnievajú a ostatní si to môže rozdať len o ďalšie priečke. Takto to bolo vyrovnané a maximálne dramatické až do konca. Smelo môžem povedať, že mladíci valcovali starých hráčov. Napríklad len 11 – ročný Filip Kopečný z Banskej Bystrice do poslednej chvíli útočil na prvenstvo a napokon skončil štvrtý. Jeho o rok mladší brat Vladimír tiež dokázal zdolať skúsených šachistov. V dobrom svetle sa prezentovali i mladíci Liptovskej šachovej školy,“ hodnotil sliačanský podnik, ktorého predchádzajúca edícia sa konala v roku 2015, no len s 37 aktérmi za stolmi, čo bol hlavný dôvod výluky, hlavný rozhodca a známy dlhoročný funkcionár Karol Pekár a dodal: „Organizácia je tu vždy na vysokej úrovni, pretože turnaj neleží na pleciach jedného človeka, ale do jeho chodu sú zaintresovaní viacerí ľudia. Tí napríklad museli zvládnuť aj ubytovanie účastníkov.“

Celkové poradie: 1. Rusterm Gorbenko (Ukr.) 6,5, 2. Lukáš Gay (Šachy Reinter Košice) 6,5, 3. Martin Zvarík (OŠK Višňové) 6,5, 4. Filip Kopečný (OŠK Junior CVČ Banská Bystrica) 6, 5. Karel Dusbaba (ČR) 6, 6. Miroslav Trangoš (Podbrezová) 5.

Mládež do 15 rokov: 1. Lukáš Gay, seniori nad 63 rokov: 1. Vladimír Giertli (OŠK Junior CVČ Banská Bystrica), nad 75 rokov: 1. Ján Bakalár (Slovan Rajecké Teplice. Ocenený bol aj najstarší hráč – Milan Hajtmanský (roč. nar. 1940) z Ružomberka a najlepší hráč z Liptovských Sliačov – Anton Jelšovka.

Foto: Jozef Dvorský

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia