N. Hejková oslávila sedemdesiatku, no v českej metropole pridá ešte jeden rok (zatiaľ)

N. Hejková oslávila sedemdesiatku, no v českej metropole pridá ešte jeden rok (zatiaľ)

Ján SvrčekŠport8.4.2024

Legendárna trénerka Natália Hejková, členka Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej asociácie (FIBA) a tiež Siene slávy slovenského basketbalu sa včera dožila 70 rokov.

Rodáčka zo Žiliny, absolventka Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe do centra dolného Liptova zavítala v sedemdesiatom deviatom ako hráčka z VŠ Praha a v roku 1987 sa presunula na lavičku v pozícii trénerky. Ružomberské družstvo žien, s ktorým získala dva primáty v Európskej lige a trinásť domácich titulov, z toho tri československé, viedla do roku 2003.

"Keby nebol Ružomberok, tak nie je nič. No takisto, ak by nedošlo k môjmu odchodu z tohto mesta, zase by sa nezrodili ďalšie úspechy. To sú také spojené nádoby," povedala pre náš portál jubilantka. "V Ružomberku, hneď na začiatku, išlo o výnimočnú generáciu hráčok. Tri odchovankyne, dievčatá z Ružomberka, či z okolitých dedín Iveta Bieliková, Milena Rázgová a Adriána Chamajová sa s československou reprezentáciou v roku 1992 dostali na Olympijské hry v Barcelone, kde náš národný tím skončil na 6. mieste. V klube sme vlastný herný štýl postavili na typológii družstva. Keď sa káder dopĺňal, išlo o hráčky, ktoré pasovali do tejto koncepcie."

V deväťdesiatom Hejková vycestoval s Ružomberkom prvý raz na turné do Spojených štátov amerických. "Rok predtým som bola v Amerike, no vtedy som si myslela, že naposledy. Prišla však spoločenská zmena a hneď ďalší rok sa letelo za ´veľkú mláku´. Na danú dobu to bolo niečo neskutočné, úžasné. Hneď pri prvom zápase nám diváci gratulovali k 1. výročiu Nežnej revolúcie. Celá hala vstala a tlieskala. Bolo to ohromne emotívne," oprášila milú spomienku od roku 2012 trénerka ZVVS USK Praha a svojho času i trénerka slovenského "nároďáku".

Na otázku, čo si zo svojej športovej kariéry zvlášť váži Nata, tak ju oslovujú jej najbližší, nám nedala konkrétnu odpoveď. "Neviem, čo vypichnúť, bolo toho strašne veľa. Najviac si vážim, že vôbec som tu a ešte robím to, čo ma celý život baví a napĺňa. Keď sa venujete v práci vášmu hobby, tak je to radosť a zábava."

Po skončení angažmánu v Ružomberku, prišli zahraničné misie našej výnimočnej podkošovej osobnosti. Euroligu dvakrát dobyla aj so Spartakom Moskovská oblasť a raz s USK Praha. Tiež viedla Šopron, Dinamo Moskva a Ros Casares Valencia. Na doterajšej adrese, v USK Praha má už jedenásť českých primátov a siaha po dvanástom.

Čo ďalej? - znela na záver naša otázka. "Momentálne to vyzerá ešte na jednu sezónu v súčasnom pražskom klube. Potom uvidíme, čo bude," odvetila Natália Hejková.

Ku gratulantom k okrúhlym narodeninám sa pripája aj náš portál.

Foto: TA SR, USK Praha

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia