Navigácia cez vysielačky

Navigácia cez vysielačky

Ján SvrčekŠport18.3.2024

Počas sobotňajšieho zápasu futbalovej Niké ligy FK Železiarne Podbrezová - MFK Ružomberok (0:2), hosťujúce mužstvo na lavičke koučoval jeden z dvoch asistentov hlavného trénera Peter Tomko. Šéf realizačného tímu Ondřej Smetana sedel na tribúne, kde si odpykával trest za tri žlté karty. Prostredníctvom vysielačky bol však v spojení s druhým asistentom a videoanalytikom Marekom Herčutom.

Ako spolupráca fungovala? - spýtali sme sa predĺženej Smetanovej ruky v Zelpo aréne M. Herčuta.

"Myslím si, že úplne v poriadku. Vopred sme boli dohodnutí na hernom pláne. Aj samotná príprava na zápas bola v réžii hlavného trénera. V tomto smere sa takmer nič neodlišovalo od zabehnutého systému. Akurát ja som zmenil miesto a nesedel niekde vysoko na tribúne, ale na lavičke. Komunikoval som so Smetanom a, podľa potreby, odovzdával jeho pokyny buď hráčom, alebo Peťovi Tomkovi."

Hlavný tréner často vstupoval do diania?

"Ani nie, ale myslím si, že vždy veľmi vecne a vhodne. Neboli tam ani emócie, všetko tak, ako malo byť. Na lavičke Ondro dokáže byť aj dosť impulzívny, ale na tribúne bol pokojný. Dovolím si povedať, že špecifická situácia sa zvládla výborne."

"Aj striedania ste spoločne riešili?

"Samozrejme. V trojici sme ich preberali. Tréner sa pýtal aj na náš názor."

Ocitli ste sa v úplne v inej roly, čo poviete?

"Úplne nie. Cez vysielačku bývam v kontakte s Peťom Tomkom, teraz sme si to trochu vymenili."

Stíhali ste aj svoju robotu videoanalytika?

"Všetko nebolo možné. Tie vstupy, čo pripravujem cez prestávku, teraz neboli k dispozícii. Nedali sa nachystať."

Čo všetko je vo vašej náplni počas zápasu, keď to funguje v klasickom móde?

"Už som spomenul polčasovú analýzu. Ide hlavne o možnosti, ako sa presadiť cez súperovu defenzívu. A takisto opačne, pozrieť sa na to, čo nám vzadu robí najväčšie problémy, prípadne, kde nás súper prečísluje. Keď niečo dôležité vidím zo svojho miesta na ihrisku, tak ide aj o live komunikáciu."

Foto: MFK Ružomberok

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia