Sršiaca radosť z O. Smetanu a plač M. Gašparíka

Sršiaca radosť z O. Smetanu a plač M. Gašparíka

Ján SvrčekŠport2.5.2024

Prvý máj 2024 sa veľkými písmenami zapíše do dejín Ružomberka. Futbalisti spod Čebraťa, hoci absolútne neboli v role favorita, ovládli 55. ročník Slovenského pohára, keď v Košickej aréne zdolali Spartak Trnava 1:0.

Kolektív z Liptova opäť potvrdil svoj vysoký defenzívny level a vpredu zase stopercentne potrestal jedinú chybu v obrane súpera. Na krásnom štadióne mal Spartak prevahu aj v hľadisku, veď do metropole východu zavítalo okolo štyri tisíc jeho fanúšikov, ale napokon explózia radosti vybuchla medzi tisíckou Ružomberčanov.

Je to nádherný pocit,“ nezakrýval obrovskú radosť kouč víťazného tímu Ondřej Smetana, ktorý ružomberské mužstvo prevzal len pred vyše šiestimi mesiacmi a najprv ho doslova zázračne dostal do skupiny o titul Niké ligy a včera s ním dobyl národnú futbalovú súťaž. „Od víťazstva v prvom semifinálovom zápase v Lipanoch, sme vedeli, že sme veľmi blízko k finále, preto potom všetko smerovalo k tomuto dňu. Stále bolo treba udržiavať u hráčov maximálnu koncentráciu. V lige sa cestovalo do Dunajskej Stredy i na ´umelku´ do Žiliny. Museli sme točiť zostavu a robiť maximum preto, aby sa finále pohára zvládlo. Bolo to nesmierne náročné, aj po psychickej stránke. Som šťastný, že sme boli odmenení. Predstava baráže o ´Európu´, bola pre mňa odstrašujúca. Nechcel som ju zažiť. A tak bolo nutné vyhrať tento zápas. Ja som cítil, že to dokážeme. Stalo sa tak na novom štadióne a za úžasnej kulisy. Som rád, že sa liga nenatiahne. Až na úvodných päť minút, keď súper na nás vyletel, to z našej strany bolo veľmi dobré.

Jediný gól padol síce po fatálnom zaváhaní brankára Spartaka Dominika Takáča, ale aj také situácie prináša futbal. „Ja sa držím teórie, že šťastie a náhoda neexistuje. A je to viac – menej overená vec,“ podotkol k rozhodujúcemu momentu zo závere prvého polčasu tréner Ruže.

Triumf v Slovnaft Cupe zároveň znamená miestenku do prvého predkola Európskej ligy. Je to úspech, ktorý aj pre mňa znamená strašne veľa. Samozrejme, v Európskej lige budeme chcieť čo najlepšie reprezentovať Slovensko,“ vravel ďalej Smetana a obzrel sa aj trochu širšie. „Najprv sme sa chceli v lige dostať do prvej šestky a tam získať, čo najviac bodov. Aj to sa mužstvu darí. Bodovo a takisto v niektorých stretnutiach tiež herne.“

V Niké ligy sú na programe ešte tri kolá. Už v sobotu Ružomberok zase čaká Trnava, ale na Štadióne A. Malatinského. „Od piatku znovu naplno pracujeme a urobíme všetko preto, aby sme aj v sobotu boli úspešní. Určite nejdeme ligu len tak dohrať,“ doložil Ondřej Smetana

Na kormidelníkovi Trnavy Michalovi Gašparíkovi bolo vidno, že je v šoku. „Strašne to bolí,“ vyhlásil šéf realizačného tímu „bílich andelov“. „Bol som presvedčený, že sme našli recept na Ružomberok. Kvôli tomuto zápasu sme obetovali i ligu, aj s nepochopením našich fanúšikov. Bol som si fakt istý, že súpera vieme prehrať. Chalani určenú taktiku fantasticky dodržiavali. Odohrali svoj najlepší zápas proti Ružomberku. A to od prvej sekundy. Po dvadsiatich minútach mohlo byť finále rozhodnuté. Bez problémov sme mali dať tri góly a ak by hráči boli efektívni, tak aj štyri. Strašná škoda. Nikdy doteraz nespravili takú chybu pri ´malej domov´ v tomto stretnutí. Bolo to zaváhanie brankára, ktorý nás doteraz vždy držal nad vodou. Mužstvo ale hralo výborne. V defenzíve dodržiavalo stanovené pokyny, všetko sme mali postrážené. V ofenzíve sme zase vedeli, ako sa dostať cez ružomberskú obranu. Nejaké lopta mala padnúť do siete. To, čo sa stalo, nemalo sa stať. Je mi do plaču.“

Gašparík sa veľmi ťažko zmieroval s tým, že jeho tím na tretí primát v Slovnaft Cupe v rade nedosiahol. „Tento zápas bol o nás, ale výsledok je extrémne nespravodlivý. Takto to teraz cítim. My sme sa mali tešiť,“ len zdupľoval svoje obrovské sklamanie trnavský kouč.

Pri tomto plakaní trochu však Michal Gašparík zabudol, že na druhej strane stál súper, ktorý skvelo organizáciou hry a presným plnením taktického manuálu dokázal hrdinsky enormne ťažkú bitku zvládnuť.

Foto: Rudolf Maškurica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia