Štvrťstoročie od mimoriadneho zápisu do dejín Slovenska

Štvrťstoročie od mimoriadneho zápisu do dejín Slovenska

Ján SvrčekŠport10.4.2024

V roku 1969 futbalisti Slovana Bratislava vo finále vtedajšieho Pohára víťazov pohárov v Bazileji zdolali FC Barcelona 3:2. Prvý raz sa vtedy stalo, aby slovenský klub vyhral niektorú z európskych pohárových súťaží. Išlo o historický zápis, ktorý až o tridsať rokov neskôr prekonali ružomberské basketbalistky. Kým "belasí" triumfovali v druhej najvýznamnejšej klubovej súťaži, tak podkošová Ruža dobyla absolútny Olymp, keď sa stala víťazom Európskej ligy. V pondelok (8. apríla) od tej chvíle uplynulo dvadsať päť rokov.

V sezóne 1998/1999 družstvo SCP Ružomberok štvrtý raz postúpili na záverečný turnaj Final Four, ktorého dejiskom bolo Brno. V semifinále slovenský šampión zdolal turecký Galatasaray Istanbul 54:47, keď po polčase prehrával 26:28 a v 26. min. ešte strácal päť bodov - 32:37. Vo finále Ruža vyhrala nad SFT Como 63:48, pričom nepripustila žiadnu zápletku. "Neboli sme v Brne v favoritom, táto rola patrila talianskemu Comu. My sme boli akýmsi čiernym koňom turnaja," vrátila sa späť vtedajšie trénerka ružomberského družstva Natália Hejková. "Mali sme však nejaký tajný cieľ, či sen. Najprv však bolo treba prejsť cez semifinálovú prekážku, čo vôbec nebolo jednoduché. Turecké družstvo hralo uvoľnene, preň už postup na finálový turnaj bol obrovský úspech, ktorý si aj užívali. Veru, dosť nás súperky potrápili. V stretnutí s Comom už od druhej štvrtiny bolo jasné, že jeho hráčky dáme dole."

Európskym klubovým šampiónom sa stal tím, ktorý vo svojom strede mal len dve cudzinky, ruskú rodáčku s moldavským pasom Natáliu Sviščovovú a Ukrajinku Jelenu Marenčíkovú. "Kvalita kádra bola obrovská. Neboli sme nabití zahraničnými hráčkami, no zo Slovenska sme v družstve mali najlepšie basketbalistky. Za všetko hovoria v prvom rade výsledky," dodala Natália Hejková, ktorej asistenta robil Jozef Smolek, zároveň manažér klubu.

O rok na to kolektív z Liptova, na svojej palubovke európsky primát aj zopakoval.

FINAL FOUR

Semifinále: SCP Ružomberok – Galatasaray Istanbul 54:47 (26:28), Marenčíková 14, Godályová 13, Sviščovová 11, Kováčová 9, Bieliková 7.

Finále: SCP Ružomberok – SFT Como 63:48 (34:23), Godályová 16, Sviščovová 14, Kováčová 10, Marenčíková 9, Bieliková a Janoštinová po 7.

Foto: Ján Súkup

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia