S pečením začala tak 4 roky dozadu, zaspomínala pre náš portál sympatická cukrárka. Varenie, pečenie boli pre ňu najskôr relaxom a psychohygienou pri nudnej práci a štúdiu na vysokej škole.
„Piekla som len tak pre radosť, pre rodinu, kamarátov. Brat sa v tej dobe venoval fotografovaniu, vždy mi moje výtvory pekne odfotil, dali sme to na sociálne siete, ľuďom sa to páčilo a mňa to strašne motivovalo zlepšovať sa, skúšať nové veci, pracovať na sebe. Nebola som na žiadnom kurze. Som úplný samouk, všetko som sa naučila z kníh a internetu," vysvetlila A. Kubasová.
Vysoká škola ju nebavila, stredoškolské vyučovanie bolo málo kreatívne
Po vysokej škole si dorobila výučný list v odbore cukrár, keďže je to nevyhnutné ak chce človek v tomto odbore podnikať. Toto štúdium jej podľa jej slov, okrem výučného listu, iný prospech neprinieslo. „V školách sa bohužiaľ stále učí podľa starých osnov, nie je tam žiadny progres ani nejaký priestor na kreativitu. Čo si myslím, že je veľká škoda, pretože to pre mladých ľudí, ktorí by si k tomu možno aj chceli nájsť vzťah a zaľúbenie, nie je vôbec atraktívne. Ja sa venujem modernej cukrárčine, zaujíma ma, čo je v gastronómii nové. Takéto veci sa bohužiaľ človek v škole nenaučí,“ vysvetlila autorka projektu Od Aďky.
Na otázku, čo jej teda pečenie dáva, odpovedá šikovná cukrárka spontánne.
„Pečenie mi dáva priestor na kreativitu, sebarealizáciu, napĺňa ma šťastím. Okrem toho, keďže je to už tretí rok môj predmet podnikania, tak mi to dáva aj živobytie.“
Podľa cukrárky je obrovské šťastie, keď si človek môže zarábať tým, čo má najradšej, svojou najväčšou záľubou. Za to je veľmi vďačná, že do práce chodí s chuťou, a nie odporom. Pretože to vôbec nie je samozrejmosť a priala by to naozaj každému.
Cukrárenská tvorba
Pečenie do hlavne ružomberských kaviarní jej pomohlo v začiatkoch. Avšak cieľom cukrárky bolo piecť hlavne na oslavy, svadby. „Keďže súkromných zákaziek nám pribúda, a ja chcem všetko robiť na sto percent, niečoho som sa musela vzdať. Koláčiky v kaviarňach už teda nenájdete,“ vysvetlila pre náš portál.
Čo sa týka tvorby tort a koláčov, Andrea so svojou pomocníčkou pečú na akékoľvek príležitosti. Objednať si podľa nej môže naozaj každý. „Upiekli sme už niekoľko desiatok, možno stoviek obrovských svadobných tort, ktoré majú bežne aj 15 kilogramov," dodala A. Kubasová.
Jej plánom bolo priniesť do tohto regiónu niečo nové v oblasti cukrárstva. Podľa nej tu nebola možnosť objednať si a vyskúšať niečo iné, ako klasické torty a zákusky z nie veľmi kvalitných surovín, z ťažkých maslových krémov, obalené marcipánom. A práve túto možnosť chcela ľuďom priniesť. ,,Na všetky naše výrobky používame celozrnné a bezlepkové múky, sladíme trstinovým cukrom, používame kvalitné maslo, veľa čerstvého ovocia, krémy robíme z mascarpone. Naše koláčiky sú zdobené čerstvým a lyofilizovaným ovocím, bylinkami, jedlými kvetmi a podobne. Keďže pracujeme s nákladnejšími surovinami, naše výrobky sú možno trošku drahšie, avšak myslím si, že keď zákazníci ochutnajú, pochopia, že za kvalitu sa oplatí trošku priplatiť,“ povedala pre Žijem v Ružomberku Andrea Kubasová.
Pekárnička už čoskoro aj v Ružomberku
Čo sa týka plánov šikovnej Komjaťanky, jej najväčším na tento rok, bude presťahovať svoju pekárničku, ktorá ešte zatiaľ je v Komjatnej, do nových priestorov. Tak ako hovorí, aby boli k ľudom bližšie, na dostupnejšom mieste. „Pôvodné priestory nám už kapacitne nestačia. Práce je chvalabohu veľa a ja veľmi nerada zákazníkov odmietam. Sme na pečenie dve, objednávok pribúda a na to potrebujeme viac priestoru ako v súčasnosti máme,“ vysvetlila dôvod sťahovania Andrea Kubasová.
Ako sme mali možnosť počas rozhovoru počuť, na tomto pláne už usilovne pracujú. Ako Andrea sľúbila, v priebehu apríla, už určite bude známa ich nová adresa.
„Proces vybavenia novej pekárne je však veľmi náročný. Človek si musí naštudovať všetky hygienické nariadenia, ktoré prevádzka musí spĺňať, obehnúť veľa úradov, vybaviť veľa povolení a zaplatiť veľa poplatkov. Ja som už tento proces raz absolvovala, takže som už zhruba vedela, čo všetko je potrebné. Človeka ale stále dokáže zaraziť množstvo byrokracie. Avšak veľmi mi pomáha moja rodina a priateľ a keď človek chce a obrní sa trpezlivosťou, všetko sa dá zvládnuť,“ dodala veľmi pozitívne naladená Andrea.
Konkurencie sa nebojí
V regióne bola podľa jej výpovede prvá, ktorá začala robiť takýto druh cukrárstva oficiálne. „Na Slovensku pribúda čoraz viac takýchto konceptov. Aj tu v okolí rastie počet dievčat a žien, ktoré pečú doma. Ja som ale nechcela ísť takouto cestou. Chcela som to robiť oficiálne, so všetkým, čo k tomu patrí, aj keď je to niekedy veľmi náročné, čo mi potvrdí každý, kto na Slovensku podniká v gastronómii," vysvetlila v našom rozhovore Andrea Kubasová.
Pokiaľ sa človek ku konkurencii postaví rozumne, pokračovala v objasňovaní, môže ho to pozitívne motivovať k napredovaniu a neustálemu zlepšovaniu. Ako tvrdí neprajná nie je, ak jej aj nejaká konkurencia bude vyrastať, každému drží palce. „Ja som si už za čas môjho pôsobenia vybudovala slušné meno a veľký okruh zákazníkov, takže sa nebojím. Dôležité je pre mňa nezaspať na vavrínoch a svoje meno si nepokaziť,“ povedala na svoju adresu cukrárka Aďka.
Okruh zákazníkov
Andrea počas rozhovoru povedala, že často ku nej chodia ľudia zo Žiliny, Banskej Bystrice, z Popradu. Alebo sa stáva, že ľudia prechádzajúci z východu na západ a sa jej vopred ohlásia a po ceste sa zastavia po koláče, či tortu. „Piekli sme aj pre viacero známych ľudí. V tomto mi veľmi pomáhajú sociálne siete, kde ma sleduje veľa ľudí z celého Slovenska. Samozrejme, ale väčšinu zákazníkov máme z Ružomberka a okolia a tiež z Liptovského Mikuláša. Máme aj veľa stálych zákazníkov, ktorým pečieme prakticky od mojich začiatkov. A ja ďakujem a teším sa z každého, kto ku mne meria cestu, či už z bližšia alebo z väčšej diaľky," dodala v závere nášho stretnutia energiou nabitá cukrárka z Komjatnej.
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia