Bravčové hody v Komjatnej

Bravčové hody v Komjatnej

RedakciaAktuality23.1.2024

Obecné bravčové hody pripravili 20. februára v kultúrnom dome v dolnoliptovskej obci Komjatná. Samozrejme, že na nej nechýbali aj tradičné výrobky zakáľačkové špeciality. K nim patrili klobáska, jaternice, tlačenka, opekané bravčové mäso. Mlsné jazýčky si pochutnali aj na pečených rebrách, roládach či bôčiku.

„Zabíjačkové dobroty sme chystali tri dni dopredu, veď klobásky bolo potrebné aj zaúdiť. Do prípravy zabíjačky sa zapojili taktiež pracovníci obecného úradu, dobrovoľníci a poslanci. Som rád, že na bravčové hody prišlo toľko ľudí. Je ich však trochu menej ako vlani. Teší ma, že k nám zavítali aj návštevníci z okolitých dedín ako Likavky, z Valaskej Dubovej, ale aj Liskovej, Liptovských Revúc, Ružomberka,“ uviedol starosta Komjatnej Otto Brtko. Doplnil, že zabíjačkové dobroty pripravili z tri a pol prasiatka. Vlani ich mali len z dvoch, teraz sa rozhodli ich vyrobiť z väčšieho množstva bravčoviny. Podľa starostu sa im podarilo zabezpečiť aj takmer 50 cien do tomboly. Prispeli nielen podnikatelia z obce ale aj z Ružomberka a okolia. Potešilo ho, že v tombole mali aj veľmi hodnotnú cenu – veľkoplošný televízor.

„Na hodoch som si pochutnal najmä na vynikajúcej klobáske a bravčovej roláde,“ povedal Miro z Liskovej. Doplnil, že sa mu páčila aj muzika v podaní hudobnej skupiny Domino  band z Komjatnej.

„Cieľom  bravčových hodov bolo spojiť obec a pripomenúť im chute a vôňu zabíjačiek. Pre obec toto podujatia nie je ziskové, ale vytvorí príležitosť, aby sme sa lepšie spoznali, stretli. V minulosti bolo samozrejmosťou, že v dedine v každom dome chovali prasiatko, ale teraz je to raritou,“ doplnil starosta Brtko.

Fotogaléria

Texta foto: Tibor Šuľa

© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia