Tak začína svoje rozprávanie Jaroslav Janček, vedúci pstruhárstva Slovryb v Bielom Potoku. Pre svoje povolanie sa rozhodol, keď mal 6 rokov a dnes si nevie predstaviť, žeby robil niečo iné. Rovnako ako mu jeho otec odovzdal pomyselné žezlo povolania do ruky, teraz on ukazuje smer svojmu synovi. Ryby a rybárčenie sa v ich rodine odovzdáva doslova z generácie na generáciu. A hoci kedysi sa okrem chovu rýb venoval ako svojmu koníčku aj samotnému rybárčeniu a rybolovu, teraz už zameriava svoju pozornosť na samotný chov rýb. To na Bielom potoku znamená chov pstruha dúhového, pstruha potočného a lipňa.
Prežije len tretina samcov
Pstruhovi trvá 16 až 18 mesiacov, kým narastie do predajnej veľkosti 250-400 gramov. „Chováme rané štádiá do tých 5-tich centimetrov, potom sú chovné žľaby, kde sa nachádzajú ryby do 15-18 centimetrov a teraz stojíme pri chovných kanáloch, tu sa dochováva konzumná ryba do tých 300-400 gramov,“ vysvetľuje. „Keďže máme matky aj samcov, tak ich aj vytierame, to znamená, že oplodňujeme ikru,“ pokračuje ďalej v rozprávaní. Do roka má pstruh od 10 až 15 cm a potom ešte polroka potrebuje, aby znásobil svoju hmotnosť približne do predajných 300 g. Ako ďalej uvádza, v niektorých filmoch o lososoch je stvárnené, že takmer všetky počas výterového obdobia uhynú. „Tu väčšinou matky prežívajú na nejakých 98%. Oproti tomu, zo samcov prežije len jedna tretina. Ostatní uhynú buď od hladu, keďže prestanú žrať, alebo si sami obraňujú teritórium a dohryzú sa. Oni sa prakticky zlikvidujú sami medzi sebou,“ vysvetľuje.
Na Liptove je pre kaprov studená voda
„Čo sa týka kapra, ten potrebuje skoro 3 roky kým dorastie, aj to v teplejších vodách. Darí sa mu na južnom, západnom, ale i východnom Slovensku a v celej Českej republike. My tu však kapra len vozíme a čistíme ho od pachov, ktoré má odchytené z rybníka. Pre kaprov je tu studená voda a v tej on chudne. Ak má napríklad tri kilá keď príde, za mesiac schudne až do pol kila,“ upozorňuje Janček. Hoci kedysi by sme mohli kapra považovať za kráľa vianočného stola, z pomysleného trónu ho zosadzujú okrem pstruhov aj dravé ryby, zubáč, losos či sumec. Ešte pred niekoľkými rokmi bol trend kupovať kapra, dnes už ľudia uprednostňujú aj pstruha či pstruha lososovitého. „Gazdinky dnes už kupujú podkovičky, alebo niečo vopred pripravené. Trend spred asi 20-tich rokov, kedy sa kúpil živý kapor a doma sa pitval, je už na ústupe. Už len málo ľudí si kupuje živé kapry. Kedysi sme predávali na vianočný stôl 100% rýb v živom stave, dnes je to možno len 30%,“ hovorí o zmenách v správaní ľudí. A čo sám uprednostňuje na vianočný stôl? „Pre mňa najlepšia ryba je krkovička,“ hovorí s úsmevom. „Keďže s rybami robím, niekedy si potrebujem od nich aj oddýchnuť, ale zas pochutím si na všetkých, chutí mi dokonca aj kapor,“ uzatvára Janček dnešné rozprávanie o rybárovi a rybárčení na Bielom Potoku.
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia