Likavské zabíjačkové hody

Likavské zabíjačkové hody

RedakciaAktuality28.11.2023

Pominul už čas, keď na dedinách v každom dome chovali jedno alebo dve ošípané. Teraz je to už raritou. Ľudia tým prišli nielen o kvalitné domáce bravčové mäso, ale aj o výrobky z nich ako sú jaternice, tlačenka, klobásy. Okrem toho v deň zabíjačky sa zišla celá rodina, aby pomohli pri výrobe špecialít, ale zároveň aj zhodnotili uplynulý rok a zabavili sa.

Oživiť zabíjačkovú tradíciu, aj keď len v menšom rozmere, sa pokúsili Likavčania, ktorí na futbalovom ihrisku pripravili obecnú zabíjačku. Pre gurmánov prichystali výber zabíjačkových dobrôt ako klobásky, opekané mäsko, jaterničky, slaninku, ktoré rozvoniavali široko-ďaleko.

Zabíjačkovým hodom prispelo aj zimné počasie s poletujúcim snehom. Zakáľačky bývali v zimných mesiacoch, aby mäso patrične vymrzlo a nepokazilo sa. Obecný úrad v Likavke prichystal pre návštevníkov aj približne 20 predajných stánkov s ručne vyrábanými predmetmi ako medovníkmi, s bábikami z textilu, drevenými hračkami.

Napriek vrtochom počasia likavská zabíjačka dopadla na výbornú, o čom svedčila aj hojná účasť. O zdarný priebeh podujatia sa postarali členovia obecných komisií, zamestnanci obce Likavka, Klub slovenských turistov Choč, Poľovného združenia Choč. Dobrú náladu na ihrisku navodili tanečníci, speváci a muzikanti z miestnej folklórnej skupiny Likava, dievčatá s heligonkami - Ruža.

„Som rád, že aspoň takto symbolicky sme si užili zabíjačku, ktorá bývala v minulosti na každom gazdovskom dvore. Aj my sme chovali jedno alebo dve prasiatka, ale teraz je obilie drahé, nevyplatí sa. Samozrejme, že doma vyudená klobása mala inú chuť, ako tá z obchodu,“ povedal jeden z likavských seniorov.

Fotogaléria

Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia