Súťaž bude trvať do konca mesiaca júl a včelári môžu svoje produkty zasielať do
Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku. „Akonáhle nám donesiete alebo doručíte vaše riadne označené produkty (pozor na riadne označenie!), zasadne komisia zložená zo zamestnancov Liptovského múzea a pracovníkov Ústavu včelárstva, ktorí vaše vzorky podrobia senzomotorickému rozboru. O aplikovaní vedeckej metódy "natretie na chleba s maslom a zjedenie" momentálne nemáme bližšie informácie. Avšak vylúčené to určite nie je. Následne sa určí, ktorý je ten najlepší med a najlepšia medovina. Ich výrobcovia budú následne korunovaní na Včelárskej nedeli v Pribyline dňa 20. augusta, “ uvádza Liptovské múzeum a svojom webe.
Vaše súťažné vzorky prineste osobne alebo posielajte na: Národopisné múzeum Liptovský Hrádok, Partizánska 155, 033 01 Liptovský Hrádok. Pre otázky píšte tu: program@liptovskemuzeum.sk
Zaujímavosti o mede
Med je najznámejší a najdôležitejší včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a „liek“. Je trvanlivý. Znehodnotiť sa môže zahrievaním nad 35°C, kedy dochádza k ničeniu enzýmov. Má liečivé účinky. Látka acetylcholín pôsobí na znižovanie krvného tlaku. Včely najčastejšie navštevujú kvety do dvoch kilometrov od ich obydlia, hoci dokážu lietať za znáškou aj oveľa ďalej. Na výrobu jedného kilogramu medu je potrebné, aby včely navštívili niekoľko miliónov kvetov a preleteli
celkovú letovú dráhu rovnajúcu sa vzdialenosti šesť násobku obvodu Zeme. Med je jedinou potravinou, ktorú vyrába hmyz, no konzumuje ju aj hmyz aj človek.
Stanislava Bruk Lucká
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia