Majster palacinka ukázal nové trendy v gastronómii

Majster palacinka ukázal nové trendy v gastronómii

RedakciaAktuality11.11.2022

Tradičné palacinky s džemom, ovocím, šľahačkou a čokoládou, ale aj netradičné s kôprom, pivným džemom, figami, gaštanovým pyré, šampiňónmi, kapustou, lososom, bravčovou panenkou, kačacími prsiami upieklo 15 súťažiacich dvojčlenných tímov zo stredných škôl celého Slovenska na 11. ročníka kulinárskej súťaže Majster palacinka.

Organizátorom bola Spojená škola v Ružomberku spoločne s Tatranským klubom cukrárov a kuchárov.

Nešlo len o chuť

„Každý tím sa snaží vymyslieť niečo originálne, čo zaujme porotu, preto vymýšľajú vlastné recepty. Vytvorili klasické trojhranky plnené tvarohovým krémom a jahodovým džemom, ozdobou bol flambovaný ananás a banán. Ale iní robili aj zložitejšie, chlapci slanú palacinku plnenú opekanou cibuľou, sladkou červenou kapustou, k tomu dali kačacie prsia,“ povedala Petra Moravčíková, majsterka odbornej výchovy v ružomberskej Spojenej škole, ktorá postavila až štyri tímy.

Riaditeľ školy Júlisu Bruncko vysvetlil, že porotcov robili šéfkuchári z tatranských hotelov, ktorí patria medzi špičky v gastronómii. Zaujímala ich nielen chuť, ale aj záverečná úprava, spôsob prípravy, servírovanie.

Podľa šéfa poroty Radovan Budzáka je Majster palacinka výborná súťaž pre mladých ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať a zdokonaľovať v gastronómii. „Po dvojročnom výpadku zapríčinenom koronou vidno, že súťažiaci sa posunuli ďalej, je to kreatívne, super. V gastronómii je stále čo zdokonaľovať a stále sa dá učiť niečo nové. Vidno, že to už nie je len o pečení, ale je tam použitých viac spôsobov a technológií zdobenia, viac druhov krémov, flambovanie ovocia a dekorácie. Dokonca nám údili palacinku čučoriedkovým dymom.“ Niektoré práce študentov prirovnal k umeleckým dielam. „Až je to ľúto človeku zjesť.“

Kôpor, losos, syr, citrón a orechy

Farby organizátora hájila tretiačka Sofia Magdaléna Hrčková so slanou kôprovou palacinkou plnenou syrovo lososovou náplňou a flambovaným citrónom s orechmi. „Vymyslel to otec mojej spolužiačky. Flambovanie bolo náročnejšie, lebo nie som čašníčka ale kuchárka, trochu sa mi triasli ruky. Mala som aj trému, ale nakoniec sa nám to celkom dobre podarilo..."

Súťaže sa pravidelne zúčastňujú aj študenti z Strednej školy remesiel sa služieb v českom Dečíne, s ktorou Ružomberčania dlhšiu dobu spolupracujú.

„Máme rovnaké odbory, ako má škola v Ružomberku, máme si čo povedať, spolupráca a výmena skúseností je na veľmi dobrej úrovni,“ povedal riaditeľ Tomáš Daněk.

Pridal informáciu z posledného ročníka súťaže Gastro Junior v Dečíne, odkiaľ si Liptáci odniesli nielen prvenstvo ale až tri ceny zo štyroch.

Prvenstvo si odniesli chlapci zo Strednej odbornej školy hotelovej Vysoké Tatry, druhí skončila Hotelová akadémia Žilina, tretia Stredná odborná škola obchodu a služieb Michalovce.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia