Pripraviť voňavú šálku kávy si vyžaduje veľkú zručnosť a znalosti nielen o samotnom kávovom zrnku, ale aj o jeho ceste na stôl zákazníka v podobe nápoja s rôznymi chuťami. Toto všetko sa naučilo desať absolventov baristického kurzu, ktorý sa uskutočnil na Spojenej škole (SŠ), Scota Viatora 8, v Ružomberku. Táto ho zorganizovala pre svojich žiakov v spolupráci s lektorom Oldřichom Holišom z Kávovej akadémie v Seredi.
„Z dôvodu proti epidemických opatrení sme nemohli baristický kurz pripraviť pre veľký počet žiakov. Museli sme ich počet obmedziť,“ povedala zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie SŠ Gabriela Maceková.
„Academy of Coffee je miesto, kde máte možnosť zistiť o káve všetko, čo vás zaujíma a čo potrebujete k správnemu pochopeniu celej filozofie kávovej kultúry. Aby sme zabezpečili odbornosť na najvyššej úrovni, stali sme sa partnerom Coffee Consule z nemeckého Mannheimu, ktorý prináša unikátne školiace systémy a prístupy k problematike kávovníkového zrna a jeho spracovania,“ uviedol O. Holiš.“
O ich školenia majú záujem okrem kaviarní a reštaurácií aj hotelové školy a odborné školy, ktoré pripravujú čašníkov. Uvedomujú si, že už nestačí mať v prevádzke najdrahší stroj na výrobu kávy, ale je ho nutné správne používať. „Teší ma, že zákazníci už vedia rozpoznať kvalitne pripravenú kávu vyškoleným personálom. K tomu nie je nutné veľa. Postačuje sa pozrieť napríklad na kávovar. Ak je čistý, nie je na ňom uschnuté mlieko, tak aj káva bude chutiť, tak ako má,“ vraví školiteľ. Podľa neho je dôležité ponúknuť zákazníkovi kvalitný druh kávy a nie lacné, ktoré bežne dostanete v supermarketoch. Okrem toho je dôležité kávu aj správne namlieť. Nesmie byť veľmi jemná, lebo vtedy v stroji nepretečie potrebné množstvo vody, ak je na hrubo zomletá, tak cez ňu voda ľahko prenikne.
Podľa O. Holiša je dôležitý nielen druh kávy ale predovšetkým spôsob jej prípravy. „Môžete mať aj najkvalitnejší druh kávy, keď ju pripravujete v špinavom stroji alebo neviete správne natlačiť kávu do páky na stroji,“ uviedol O. Holiš.
Opýtali sme sa O. Holiša, ktorý druh kávy uprednostňuje? V tejto súvislosti povedal: „Zákazníkovi by mala káva predovšetkým chutiť. To platí aj o mne. Často kávy striedam, aby som mohol zistiť ich kvalitu.“ Dokonca nezatracuje ani ľudí, ktorí si do kávy pridávajú mlieko: „Je pravda, že niektorí odborníci odsudzujú mlieko v káve. Dokonca hovoria o jeho nevhodnom vplyve na zdravie. Ja nejdem touto cestou. Nechávam to na výbere zákazníka.“
Text a foto: Tibor Šuľa
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia