Pripravili ho Žilinský samosprávny kraj, Liptovské múzeum (LM) v Ružomberku, Poľnohospodárske družstvo Ludrová, občianske združenie Vlkolínec a Slovenský zväz záhradkárov (SZZ) v Ružomberku.
„Cieľom akcie Poďakovanie za úrodu je predstaviť dary našej zeme. Okrem toho sme ju obohatili o ukážku výroby bryndze a ľudové zvyky," uviedol riaditeľ LM v Ružomberku Martin Krupa.
Tento rok sa návštevníci Vlkolínca zoznámili s tradičnou výrobou bryndze. Do jej tajov nás zasvätila dôchodkyňa z Vlkolínca Anna Marcingová: "Bryndzu sme vyrábali z hrudky ovčieho syra. Nechala sa odstáť, po niekoľkých dňoch sme z nej kúsok odrezali. Museli sa v nej vytvoriť dosť veľké otvory, vtedy bola správne vyzretá. Mohli sme z nej robiť bryndzu. Najskôr sme ju pretlačili cez lis, ktorý sme si vyrobili na tento účel z dreva. Sitko bolo kovové. Pretlačený syr sme pomiešali so soľou a natlačili do drevenej nádoby. Jej vrch sme zaliali domácim maslom, aby sa do nej nedostal vzduch."
Vlkolínčania pripravili pre návštevníkov ochutnávku bryndzovej nátierky a jedla "smetisko". Návod na jeho prípravu nájdete v závere tohto príspevku, ktorý nám poskytla Danka Zigová z Vlkolínca.
Súčasťou Poďakovania za úrodu bola aj výstava ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili vo Vlkolínci a na dolnom Liptove. Podľa slov predsedu Okresného výboru SZZ v Ružomberku Kucku, na výstave bolo okolo 120 exponátov, čo je podstatne viac ako vlani. Vlkolínčania priniesli aj paradajky a papriku, ktorá sa v minulosti vôbec nepestovala v tejto lokalite. K nej pridali aj hrozno modrej a bielej farby. Na výstave sme našli aj vlašské orechy, dokonca taktiež jedlý gaštan. Vlkolínčania sa pochválili aj veľkými výpestkami zemiakov.
Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci spojili aj s tanečným, speváckym a hudobným umením folklórneho súboru Liptov z Ružomberka. K nim sa pridali členovia folklórnej skupiny z Bieleho Potoka.
Ružomberský primátor Igor Čombor ocenil prácu organizátorov vlkolínskeho národopisného programu Poďakovania za úrodu. "Som rád, že Vlkolínec ožíva aj takto, pripravujú sa tu rôzne podujatia, ktoré lákajú turistov. V minulosti bol Vlkolínec významnou ulicou mesta Ružomberok. Žilo tu niekoľko stoviek obyvateľov," uviedol ružomberský primátor.
Recept na prípravu jedla - smetisko
Jednoducho veľmi chutné jedlo, aj keď s trochu nevábnym regionálnym názvom.
zemiaky, kyslá kapusta, cibuľka, slanina, soľ, rasca
polhodina
Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode, môžeme pridať aj rascu. Vodu zlejeme a zemiaky popučíme vareškou alebo vidličkou, pridáme nasekanú kyslú kapustu (nevaríme, nedusíme) a premiešame. Prikryté necháme asi pol hodinu. Na tanieri polejeme opraženou cibuľkou a slaninkou.
Tibor Šuľa, foto: Tibor Šuľa
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia