Martina Balážová zo Stredného odborného učilišťa Spojenej školy v Ružomberku ukázala, ako sa dá rýchlo pripraviť zdravá desiata. Jej hrebienky z lístkového cesta plnené tuniakom s citrónovou príchuťou chutili porote najviac. Získali prvé miesto vo finále celoslovenskej súťaže Desiata Roka 2022, ktoré sa konalo v Škole varenia Chefparade v Bratislave.
Začali pred štyrmi mesiacmi
„Cesta za prvenstvom začal už pred letnými prázdninami, v júni, kedy štyri žiačky našej školy poslali fotografie desiat, ktorých súčasťou musel byť tuniak, na hodnotenie do Bratislavy. Odborná porota vybrala desať finalistov, boli medzi nimi aj Martina Balážová a Ľubica Žitníková,“ povedala Gabriela Maceková, zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie.
Každý finalista súťažil s vlastným originálnym receptom svojej desiaty. Popri tom mali možnosť sa bližšie spoznať s kuchármi Martinom Kolníkom, Petrom Slačkom a Zdeňkom Křížkom. Programom sprevádzala moderátorka Kvetka Horváthová, nechýbal ani špeciálny hosť, ktorým bol olympijský medailista Jakub Grigar.
Tri porcie museli byť na tanieri a jedna v desiatovej krabičke. Na prípravu mali finalisti 35 minút. Hlavnou surovinou každej desiaty musel byť tuniak.
Silná konkurencia
„Dôležité bolo, aby bol tuniak upravený tepelne. Museli sme vymyslieť niečo a napadlo nás lístkové cesto,. Práca s ním je jednoduchá a tepelne sa upravuje. Naviac to muselo byť vo forme desiaty, ktorá sa dá ľahko jesť. A hrebienok všetko spĺňal,“ dodala Gabriela Maceková
Priebeh súťaže stručne zhodnotila víťazka Martina Balážová. „Mala som trochu stres, ale dala som to.“
Škola je na Martinu Balážovú a Ľubicu Žitníkovú hrdá, pretože súťažili so študentmi maturitných odborov a dokázali medzi nimi uspieť. Gratulujeme.
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia