Od ťažkostí s nízkou produkciou ku výrobe jogurtov

Od ťažkostí s nízkou produkciou ku výrobe jogurtov

RedakciaAktuality20.7.2020

PD Likavka je menšie družstvo, ktoré sa zameriava na chov hovädzieho dobytka. Podľa Márie Klavcovej, výkonnej riaditeľky je ich cieľom pozdvihnúť tradičný chov inovatívnymi metódami a dať družstvu aj pridanú hodnotu cez vybudovaný bitúnok a mliekareň.

V rámci rastlinnej výroby družstvo hospodári na približne 800 hektároch poľnohospodárskej pôdy, z toho je 250 hektárov orná pôda. „Čo sa týka živočíšnej výroby máme 452 kusov dobytka, z toho 215 dojníc a 10 kráv bez trhovej produkcie mlieka,“ popisuje riaditeľka. Družstvo podľa jej slov bojovalo dlhé roky s ťažkou situáciou, od nízkej produkcie mlieka až po samotné fungovanie. Zlom nastal po jeho reorganizácii, kedy sa od roku 2017 podarilo zvýšiť produkciu mlieka z 1 246-tisíc litrov ročne na 2 489-tisíc litrov za rok.

„Prispel k tomu svedomitý prístup nových zootechnikov, ako aj práca kolektívu družstva. Momentálne patríme ku špičke slovenských chovov,“ priznala riaditeľka.

Družstvo v priebehu troch rokov prešlo viacerými zmenami, ktoré sa týkali nielen personálneho obsadenia. Obnovil sa vozový park, pristúpilo sa k rekonštrukcii niektorých maštalí a vybudovaniu spomínaného bitúnku a mliekarne.


Najzdravšia a najtradičnejšia cesta výroby

Miesto, kde výrobky nájdete

Absolútnou novinkou na družstve je nedávne sprevádzkovanie mliekarne, v rámci ktorej sa usilujú priniesť do regiónu vlastnú a kvalitnú produkciu. Svoju orientáciu zamerali na výrobu jogurtov, parených a čerstvých syrov, či ochutených čerstvých syrov.

Snažíme sa ísť čo najzdravšou a najtradičnejšou cestou výroby. Naše výrobky neobsahujú geneticky modifikované organizmy a taktiež chceme ponúknuť aj „bezéčkové“ produkty,“ podotkla Klavcová.

Priznala, že s príchuťami do jogurtov to nie je jednoduché, keďže ide o malú mliekareň a dodávka ku nim je častokrát obmedzená. Napriek tomu sa usilujú, aby aspoň dve zo štyroch príchutí boli vždy zaručene bez „éčok“. V ponuke majú niekoľko druhov v tradičných sklenených pohároch. Ohlasy ľudí sú veľmi pozitívne, nakoľko chutia ako od mamy. Z parených syrov sú v ponuke syrové nite a pareničky,“ teší sa riaditeľka.

Jasný cieľ

V budúcnosti by chceli vyrábať aj zrejúce syry, či mäsové výrobky, aj keď to bude podľa Klavcovej dlhá a náročná cesta. Svoje výrobky chcú presadiť aj do predajní v okolí predovšetkým Ružomberka a neskôr vybudovať i vlastnú. „Je to náročné a hlavne teraz v období korona krízy. Predajne sa obávajú nových dodávateľov s argumentmi, že nevedia či dokážu predať výrobky od stálych dodávateľov,“ vysvetľuje. Práve v období pandémie v dôsledku pozatváraných hotelov a prevádzok im padli vopred dohodnuté spolupráce.

Klavcová dala do pozornosti, že okrem mliekarne prevádzkujú na družstve aj bitúnok s ponukou predaja mäsa v päť a desať kilových baleniach. Všetky výrobky sú zatiaľ dostupné len z dvora v Martinčeku. Záujemcovia si ponuku produktov môžu nájsť na sociálnych sieťach pod odkazom „Likavka – Poľnohospodárske družstvo“. Tam nájdu aj všetky potrebné a aktuálne informácie.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia