Pečieme veľkonočného barančeka

Pečieme veľkonočného barančeka

RedakciaAktuality13.4.2019

S redakciou sme zašli do Spojenej školy Ružomberok. Poprosili sme riaditeľa Júliusa Bruncka o možnosť upiecť veľkonočný symbol v priestoroch ich školy. Veľkonočného barančeka s nami upiekol študent 2. ročníka Marek Halička za pomoci Danuši Mažgutovej, majsterky odborového výcviku.

Zákusky a aj veľkonočného barančeka môžeme kúpiť hotového v ktoromkoľvek obchode už niekoľko týždňov pred Veľkou nocou. Prečo si ale nepripraviť túto dekoračnú pochúťku doma? Nielen, že je jednoduchá na prípravu, ale hlavne oveľa lepšia, chutnejšia, voňavejšia.

Základom pre pečenie je forma v tvare baránka, ktorú môžeme zohnať v niekoľkých variantoch – silikónová, keramická – skladajúca sa z dvoch dielov – alebo aj teflónová. My sme použili dvojdielnu keramickú.
Pri pečení Vám určite pomôžu aj deti a tak spolu pri tvorivej práci, vôni a v radosti sa o pár chvíľ priblížite k sviatkom jari.

Suroviny na cesto:

6ks vajec, 26dkg práškový cukor, 8PL voda, 10PL olej, 26dkg polohrubá múka, 1/2 ks prášok do pečiva, masť na vymastenie formy, strúhanka na vysypanie formy /alebo múka/

Suroviny máme pripravené, na pečenie sme použili dvojdielnu keramickú formu. Po peny vyšľaháme celé vajcia s práškovým cukrom.
Postupne pridáme vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Barančekovú formu si vymastíme a posypeme strúhankou.
Cesto vlejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej barančekovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 40min. /sledujeme podľa vlastnej rúry/. Upečeného barančeka posypeme práškovým cukrom.
Barančeka položíme na tácku a ozdobíme. Dobrú chuť!!

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia