Obyvatelia osady Vlkolínec mali v minulosti veľmi ťažký život, lebo ich políčka boli veľmi malé a nachádzali na strmých svahoch. Okrem toho je tu aj málo úrodná pôda. Napriek tomu sa im tu darilo prežiť aj v tých najhorších časoch. Typickou plodinou pestovanou na Vlkolínci bola kapusta a zemiaky. Určite nikto z nich ani netušil, že sa tu bude pestovať aj zelenina, ktorá bola typická pre nížinatú teplejšiu časť Slovenska.
Vlkolínčania boli skromní a v šľapajach svojich predkov idú aj terajší obyvatelia tejto osady. Dokázalo to aj podujatie nazvané Poďakovanie za úrodu. Začalo sa dopoludňajšou svätou omšou v tamojšom kostole. Po ňom sa Dom UNESCO premenil na obchod so zeleninou a ovocím. Videli sme tu nielen červenú repu, ale aj zeleninu z teplejších oblastí. Patrila k nim aj asi 20 cm dlhá červená paprika, ktorú v košíku priniesla Dana Zigová (na titulnej snímke). Pochválila sa aj úrodou hrozna, paradajok, maku, kalerábu.
Vlkolínčania priniesli na výstavu rôzne druhy paradajok, papriky, ktoré sa v minulosti vôbec nepestovali v tejto lokalite. K nej pridali aj hrozno modrej farby, vo Vlkolínci sa urodia aj vlašské orechy, jedlé gaštany. V hojnom počte sa ešte zachovali aj staré ovocné stromy ako napríklad slivky, jablone.
„V minulosti sme poďakovanie za úrodu robili vonku pred drevenicami, ale terajšie daždivé počasie nám prekazilo naše plány,“ uviedol Jozef Bašáry. Doplnil, že cieľom akcie je predstaviť dary našej zeme. V minulých rokoch obohatili organizátori akciu aj o ukážku tlačenia kapusty, výrobu bryndze a ľudové zvyky.
Vlkolínsky deň plodov zeme pripravil Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov v Ružomberku
Text a foto: Tibor Šuľa
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia