V Mestskej knižnici v Ružomberku sa v stredu 6. novembra 2024 o 17:00 sa uskutoční prednáška na tému „Zelené potraviny – mýty, poznatky, skúsenosti.“
Podujatie si dáva za cieľ priblížiť návštevníkom výhody a riziká zelených potravín, ktoré sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie. Prednášku povedie Doc. Stanislav Košč,odborník na výživu a prírodné potraviny, ktorý má bohaté skúsenosti s výskumom účinkov týchto potravín. Pristupuje k nemu holisticky, berúc do úvahy trojdimenzionálnu podstatu ľudskej osoby (telesno-duševno-duchovnú), ako aj sociálny prejav ľudského bytia.
Zelené potraviny, medzi ktoré patria spirulina, chlorella, mladý jačmeň, pšeničná tráva a rôzne druhy rias, sú plné vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov. Obsahujú veľké množstvo chlorofylu, ktorý prispieva k detoxikácii organizmu, podporuje regeneráciu buniek a má aj protizápalové účinky. Mnohé z týchto potravín sú zároveň zdrojom bielkovín a vlákniny, a preto sú ideálne aj pre vegetariánov a vegánov.
Prednáška sa bude venovať aj častým mýtom, ktoré sa okolo zelených potravín šíria, ako napríklad, že môžu byť univerzálnym liekom na všetky choroby. Naopak, podelí sa o vedecky podložené poznatky o tom, aké konkrétne výhody môžu priniesť, ale aj na čo si dať pri ich konzumácii pozor. Dozviete sa aj o správnom dávkovaní a spôsoboch prípravy zelených potravín, aby si zachovali čo najviac výživných látok.
Dopoludňajšie kreatívne dielne
V ten istý deň, o 9:30, knižnica ponúkne aj tvorivú dielňu „Jesenné variácie – Venček z brezy“ pod vedením lektorky Stely Šoltísovej. Workshop bude zameraný na tvorbu jesenných venčekov z prírodných materiálov, kde si účastníci môžu priniesť aj vlastné dekorácie na dotvorenie svojho diela.
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia