Predvianočná nálada v Likavke

Predvianočná nálada v Likavke

RedakciaAktuality26.11.2024

Príchod zimy, ochladenie,  bol ideálny čas na zabíjačky v dedine. Rodina sa aj niekoľko dní pripravovala na túto udalosť. Nachystali nádoby, korytá, parák na varenie jaterníc, ovaru.

Bol to veľký sviatok pre gazdu a gazdinú, lebo ich celoročná drina s prípravou krmiva pre ošípanú bola namáhavá. Zabíjačková hostina bola pre nich odmenou za ich drinu, ale aj zárukou, že v najbližších mesiacoch nebudú hladovať. 

Zakáľačka  bola inšpiráciou aj pre členov kultúrnej a športovej komisie v Likavke, ktorí spolu s obcou vytvorili neopakovateľnú atmosféru. Pod ich taktovkou sa zmobilizovalo množstvo dobrovoľníkov, ktorí im aj tento rok podali pomocnú ruku. Spolu 23. novembra pripravili zabíjačkové hody v areály obecného športového klubu. Išlo skôr o nostalgickú spomienku na nedávne časy, keď sa chovalo prasiatko v takmer v každom dome. Návštevníkov do Likavky  prilákali vône jaterničiek, klobásy, slaninky a ďalšie zabíjačkové špeciality. „Boli tu návštevníci z rôznych kútov Slovenska. V blízkych uliciach bolo ťažké zaparkovať,“ povedal nám jeden z Likavčanov Róbert Fajta, ktorý prišiel aj s vnukom. 

Tohto roku, tak ako vlani, sa zabíjačkové hody stali v Likavke predzvesťou príchodu adventu a Vianoc. O tom nasvedčovali aj predajné stánky s najrozmanitejším tovarom. Záujemcovia už teraz si mohli kúpiť vianočné oblátky, čaje, voňavé sviečky alebo si pochutiť si na kapustníkoch či punči.

Na výrobu zakáľačkových špecialít bolo potrebné veľké množstvo bravčového mäsa. „Celkove sme kúpili deväť polovičiek prasiatok a k tomu asi 300 kg výrezu. Robili sme klobásy, jaternice, tlačenku, údili sme slaninku a rebrá. Výrobky nám vyúdil Peter Žáčik, ktorý má patričné skúsenosti, lebo vlastnil aj mäsiareň,“ povedal Jozef Nemček predseda komisie pre školstvo, kultúru, šport a voľnočasové aktivity pri obecnom zastupiteľstve v Likavke.

Na otázku, že z akého dôvodu sa zabíjačkové špeciality, tak rýchlo rozpredali uviedol J. Nemček: „Tohto roku sme mali viacej výrobkov ako vlani, ale prišlo viacej ľudí, čo nás veľmi teší. Teraz sme do prípravy dali aj viacej času a som rád, že nevyšiel nazmar.“ Ďalej doplnil, že bravčové polovičky kupovali od mäsiara a majú na ne aj certifikáty.

Súčasťou predvianočného obdobia v Likavke bude aj Mikuláš pre deti, pripravujú aj uvítanie Nového roka. „Pre našich dobrovoľníkov chceme pripraviť aj novoročný večierok. Chceme sa im takto odmeniť za ich nezištnú pomoc. Napríklad aj príprava terajšej zabíjačky bola veľmi náročná. Tento roku sme pripravili 2575 klobás,“  povedal J. Nemček.

O dobrú náladu návštevníkov obecnej zabíjačky a remeselného jarmoku sa postarali folklórna skupina Likava, Heligon Plus a ľudová hudba.

Športoví a kultúrni zanietenci v Likavke už teraz pripravujú plány na budúci rok. Chceli by znovu pokračovať v tradícii detských folklórnych festivalov, lebo nechcú, aby táto tradícia zanikla. Pravdepodobne sa nebudú uskutočňovať v amfiteátri pod hradom, ale asi na futbalovom štadióne. Boli by radi, keby sa im to podarilo na budúci rok.

Fotogaléria

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia