Ľudia z Ružomberka ho poznajú z reštaurácie v Hrabovskej doline, tam v gastronómii podniká už takmer päť rokov. Predtým svoje skúsenosti zbieral vo vychýrených reštauráciách v Írsku, dokonca pôsobil v anglickej reštaurácii Gordona Ramsayho. Pracoval s talentovanými francúzskymi kuchármi, i na zámku v Írsku. V reštauráciách na strážach, ktoré boli ocenené Michelin Hviezdami.
Pri svojej práci sa spolieha na osvedčené recepty, no nebráni sa skúšaniu nových vecí, pri ktorých kombinuje rôzne chute. Jeho kulinárske umenie zachutilo aj Petrovi Šrobárovi, ktorý ho oslovil do spoločného projektu.
„V novej reštaurácii na Bystrickej ceste máme plne vybavenú najmodernejšiu kuchyňu, ktorá by sa ťažko hľadala na Slovensku,“ prezradil Miroslav.
Ružomberčania sú podľa jeho slov dobrí konzumenti a veľa z nich sa vracia do reštaurácie každý deň. „Nesnažíme sa byť nóbl, luxusnou reštauráciou. Sme tu pre každého, kto uprednostňuje jedlo z kvalitných surovín. Nekupujeme žiadne polotovary, všetko si pečieme sami a zároveň sa snažíme o podporu miestnych dodávateľov a chovateľov,“ menuje hlavné výsady reštaurácie talentovaný kuchár. Svoju popularitu stavajú na „Business lunch“, ktoré Miroslav pripravoval vo svojej reštaurácii a preniesol ich aj tu. Jedáleň, kde pracuje vo funkcii šéfkuchára v letných mesiacoch spestruje posedenie vonku, má 24 miest na sedenie. Hosťom je okrem toho k dispozícii 62 miest v štýlovo zariadenom interiéri.
Podľa Halama dobrý kuchár musí vedieť nielen kvalitne variť, ale aj organizovať kuchyňu, vychádzať s ľuďmi, motivovať ich.
„Práca v gastronómii je veľmi náročná. Trávime v nej veľa času, celý deň sme na nohách. Čo sa týka Ružomberčanov, veľa z nich ide za dobrou gastronómiou, aj keď netvrdím, že sú aj takí, čo dajú prednosť klasickým obedom,“ prezradil o domácich rodák z Likavky.
Aj keď sa o kuchároch hovorí, že žijú v neustálom zhone a strese, Miroslav tento fakt vyvracia tým, že v novovybudovanej reštaurácii kladú dôraz na prípravu. „Všetko si dopredu naplánujme, urobíme dôslednú predprípravu a potom samotný výdaj jedla a servis idú ľahko bez stresu,“ vysvetlil úspešný šéfkuchár. Prostredníctvom práce v reštaurácii si skúsený odborník na kulinárske špeciality plní svoj sen. Preto je jeho najväčšou ambíciou „vytiahnuť“ ju medzi jednu z najlepších v regióne.
„V pláne mám otvorenie pekárne, s čerstvým pečivom, ktoré majú momentálne naši zákazníci grátis,“ prezradil.
Projekt, ktorý nedávno vyrástol na Bysrickej ceste pod názvom YellPoint ponúka medzinárodnú európsku kuchyňu. Okrem reštaurácie pod názvom YellCuisine sú jeho súčasťou administratívne priestory a miesto na spoločenské podujatia.
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia