Ružomberské cukrárky upiekli najchutnejšiu palacinku

Ružomberské cukrárky upiekli najchutnejšiu palacinku

RedakciaAktuality16.11.2023

Príprava na medzinárodnú súťaž trvá niekoľko týždňov. Tímy vtedy hľadajú najvhodnejšie suroviny a ich kombináciu, pozitívne hodnotenie musí dať viacero ochutnávačov.

Až na dvanásty pokus sa domácemu tímu Spojenej školy v Ružomberku, tento raz tretiačkam Sofii Hrčkovej a Timei Červeňovej, podarilo získať na súťaži Majster palacinka od poroty najvyššie hodnotenie. Ako jediné sa dostali do zlatého pásma, čo znamenalo absolútne prvenstvo. Sily si zmerali s ďalšími 11 tímami. „Očakávali sme to, lebo keď porotcovia prišli k nám ostali ticho, nemali slov, tak sme ich ohúrili,“ so smiechom povedala Sofia, v čase, keď ešte výsledky neboli známe. Nakoniec mali pravdu.

Pre žalúdok aj oko

Ružomberské cukrárky pripravili flambovanú palacinku s ďatľami, posypanú lyofilizovanými malinami s creme brulee, gaštanovým pyré s jedlou hlinou.

Toto je víťazná palacinka z Ružomberka.

„Toto je vhodná súťaž na oťukanie, aby žiaci zvládli stres, pretože palacinka je ľahšia príprava. Náročnejšie sú súťaže, kde sa pečú torty alebo mäso. Ale príprava je náročná. Najskôr si pošleme tristo správ na messenger, potom niečo urobíme, ale nechutí to. Podmienkou je, že musí chutiť aspoň piatim,“ povedala Gabriela Maceková, zástupkyňa pre praktické vyučovanie. Dodala, že niektoré palacinky sú krásne, ale rozhodujúca je chuť.

Prácu súťažiacich hodnotil zbor porotcov. Predsedom bol Miloš Červenka, šéfkuchár hotela FIS Štrbské pleso. „Vždy nás prekvapí snaha a fantázia, ktorú do toho dajú. Je motivujúca.“

Na otázku, ako na nsúťažiacich pôsobí stres, odpovedal, že stres je vždy veľký hráč. „Viem to z vlastných skúseností. Čím chcete viac a lepšie, akurát môže prísť ten okamih a nepodarí sa to. Na týchto súťažiach získavajú zručnosti ale aj sebaistotu a v našej branži je stresová situácia denno denne.“

Riaditelia tiež zbierajú skúsenosti

Riaditeľ Július Bruncko, „Súťaž má rozvíjať tvorivosť žiakov v oblasti gastronómie, slúži na zvyšovanie odbornosti. Príprava na súťaž je dlhodobejšia, musia si vytvoriť plán, skontrolovať suroviny, či idú k sebe, či sa dajú kombinovať. Dôležité je aj estetické stvárnenie, doplnky. Preto zapájajú fantáziu, ale hlavná je chuť.“

Súťažiaci dali do prípravy palaciniek všetky svoje schopnosti.

Súťaže sa pravidelne zúčastňujú aj žiaci z priateľskej Strednej školy remesiel a služieb v Dečíne. Na oplátku Ružomberčania chodia do Čiech na gastronomickú a kadernícku súťaž.

„To že si človek porozpráva s riaditeľom z iného systému je cenná skúsenosť. Môžeme si prebrať ako funguje financovanie, prijímanie detí na školu. Potom vidím, že v Čechách sa rútime presne tam, kde to nefunguje a opakujeme rovnaké chyby,“ povedal riaditeľ Tomáš Daněk.

Dodal, že robia aj veci, ktoré sa podaria. Teraz začali plánovať spoločné projekty Erasmus.

Fotogaléria

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia