Spomienka na tradičné zabíjačky

Spomienka na tradičné zabíjačky

RedakciaAktuality17.2.2020

Od začiatku zimy do konca fašiangov sa na nádvorí domov konali zabíjačky. Tak tomu bývalo aj vo Valaskej Dubovej. Teraz sú už zriedkavé. Ošípané v dedine chová len zopár gazdov. To bol dôvod, aby v obci zorganizovali obecnú zabíjačku. Chceli najmä tým mladším priblížiť vône a chute špecialít pripravených z bravčového mäsa.

Účastníci zabíjačkových hodov si nenechali ujsť domácu špecialitu

S nápadom pripraviť tradičnú zabíjačku vo Valaskej Dubovej prišiel tamojší starosta Igor Tulinský. Hneď v prvom roku po jeho nástupe do funkcie. Robili ju pri Zvonici. Vlani aj tohto roku už organizovali zabíjačku v kultúrnom dome. Predišli tak obavám, že bude nepriaznivé počasie. „V kultúrnom dome máme dosť priestoru pre všetkých hostí. Ľudia si môžu jedlo vychutnať v teple , vypočuť ľudovú muziku,“ povedal starosta.

Vôňa z kotlov s obarom a kapustovou polievkou, ktoré stáli vonku pred kultúrnym domom, sa niesla po celej dedine. Bola to nevšedná pozvánka na obecnú zabíjačku. Nechýbali na nej ani jaternice, oškvarky, tlačenka a ďalšie bravčové dobroty. Vo Valaskej Dubovej je typickou zabíjačkovou polievkou kapustová. Do nej sa okrem kapusty pridáva po kúsku zo všetkých druhov mäsa, prípadne aj oškvarky, samozrejme, nechýbajú rezance.

O dobrú náladu hodujúcich sa postarli domáci heligonkári

Záujem o obecnú zakáľačku sa každý rok zvyšuje. „Prišli sem aj ľudia z iných dedín, alebo známy a rodina našich obyvateľov,“ uviedol Tulinský. Doplnil, že výrobky na obecnú zabíjačku chystalo tri dni 15 ľudí. Celkom pripravili okolo 1200 klobás, také isté množstvo jaterníc. .

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia