Od začiatku zimy do konca fašiangov sa na nádvorí domov konali zabíjačky. Tak tomu bývalo aj vo Valaskej Dubovej. Teraz sú už zriedkavé. Ošípané v dedine chová len zopár gazdov. To bol dôvod, aby v obci zorganizovali obecnú zabíjačku. Chceli najmä tým mladším priblížiť vône a chute špecialít pripravených z bravčového mäsa.
S nápadom pripraviť tradičnú zabíjačku vo Valaskej Dubovej prišiel tamojší starosta Igor Tulinský. Hneď v prvom roku po jeho nástupe do funkcie. Robili ju pri Zvonici. Vlani aj tohto roku už organizovali zabíjačku v kultúrnom dome. Predišli tak obavám, že bude nepriaznivé počasie. „V kultúrnom dome máme dosť priestoru pre všetkých hostí. Ľudia si môžu jedlo vychutnať v teple , vypočuť ľudovú muziku,“ povedal starosta.
Vôňa z kotlov s obarom a kapustovou polievkou, ktoré stáli vonku pred kultúrnym domom, sa niesla po celej dedine. Bola to nevšedná pozvánka na obecnú zabíjačku. Nechýbali na nej ani jaternice, oškvarky, tlačenka a ďalšie bravčové dobroty. Vo Valaskej Dubovej je typickou zabíjačkovou polievkou kapustová. Do nej sa okrem kapusty pridáva po kúsku zo všetkých druhov mäsa, prípadne aj oškvarky, samozrejme, nechýbajú rezance.
Záujem o obecnú zakáľačku sa každý rok zvyšuje. „Prišli sem aj ľudia z iných dedín, alebo známy a rodina našich obyvateľov,“ uviedol Tulinský. Doplnil, že výrobky na obecnú zabíjačku chystalo tri dni 15 ľudí. Celkom pripravili okolo 1200 klobás, také isté množstvo jaterníc. .
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia