Celoslovenská súťaž Majster palacinka má za sebou ďalší, v poradí už IX. ročník. V priestoroch Spojenej školy v Ružomberku sa predviedli študenti učňovských a stredných škôl s gastronomickým zameraním. Pätnásť súťažiacich družstiev tvorili nie len domáci Ružomberčania, ale aj súťažiaci zo Zlatých Moraviec, Kežmarku, Vysokých Tatier, Popradu, Žiliny, z Liptovského Mikuláša, Námestova či Dolného Kubína.
Nápad zorganizovať súťaž o najlepšiu palacinku sa zrodila v hlavách šéfkuchárov, pôsobiacich v rámci Tatranského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pod jeho záštitou sa táto súťaž koná v Ružomberku už niekoľko rokov a teší sa veľkej obľube študentov, pedagógov i verejnosti.
Fantázii sa medze nekládli
V rámci súťaže Majster palacinka sa nijak neobmedzuje počet súťažiacich družstiev a prihlásiť sa môže každý, kto má odvahu a chuť ukázať, čo dokáže. Podľa organizátorky Gabriely Macekovej, počas deviatich rokov trvania tejto súťaže, ani raz nevidela podobné palacinky. Ako hovorí, každá z nich je originálna a nápaditá. „Každý zo súťažiacich má možnosť urobiť si vlastnú kalkuláciu surovín, potrebných pre výrobu palaciniek. Následne pripravujú palacinky rôznych tvarov a chutí. Od využitia hladkej múky, cez špaldovú až po výrobu špenátových či cviklových palaciniek. Novinkou tohto ročníka sa stala palacinka vo forme espumy. To znamená, že študenti palacinku upiekli, rozmixovali so smotanou a potom ju nastriekali na tanier ako šľahačku,“ priblížila Maceková.
Ponuka palaciniek na tohtoročnej súťaži bola naozaj pestrá. Ukázalo sa aj to, že cesto môže hrať rôznymi farbami a chuť palacinky nemusí byť zákonite sladká. Jedným z receptov ružomberských študentov zo Spojenej školy bola špaldová palacinka plnená špenátovou plnkou, s kozím syrom, flambovanými brusnicami a vlašskými orechmi. Okrem toho sa medzi vystavenými kusmi objavila aj bezlepková gaštanová palacinka, palacinka z hokkaida či škoricová palacinka so šípkovou omáčkou a flambovanými jablkami.
Rozhodujúca je chuť
Porota, ktorú tvorili šéfkuchári z rôznych tatranských hotelov mala pri výbere víťaznej palacinky náročnú úlohu. V prvom rade hodnotila vzhľad, no nesmierne dôležité bolo aj to, ako pri konkrétnej palacinke harmonizovali jednotlivé chute, ktoré sa tam súťažiaci snažili pospájať. Okrem toho sa hodnotila aj zručnosť, nakoľko súťažiaci celú prípravu palacinky, ktorej súčasťou bolo aj povinné flambovanie, museli urobiť priamo pred očami hostí aj poroty. „Vizuálny dojem je podstatný, ale najdôležitejšia je samozrejme chuť a správny pomer jednotlivých surovín. Pri samotnom flambovaní je zas dôležité odhadnúť tú správnu chvíľu kedy to tam dať, kedy to zapáliť a ako správne skombinovať sladkú a slanú chuť jednotlivých prísad,“ uviedol Radovan Budzák, jeden z porotcov. Podľa jeho slov, porota pri rozhodovaní nerobila rozdiel, či sa jednalo o sladkú alebo slanú palacinku, hlavne musela byť chutná. Taktiež priznal, že pri kategórii Junior, v rámci ktorej súťažili študenti stredných škôl sa pri výbere víťaznej palacinky nebral ohľad na to, či ju pripravoval žiak prvého alebo maturitného ročníka.
Absolútnym víťazom IX. ročníka súťaže Majster palacinka sa rovnako ako minulý rok stali študenti Hotelovej akadémie zo Žiliny, ktorí porotu presvedčili svojou Gaštanovou pochúťkou. Obe družstvá súťažiacich študentov z Ružomberka sa umiestnili v bronzovom pásme.
Spojená škola Ružomberok pripravuje v rámci Dňa otvorených dverí prezentáciu toho, čo jej žiaci v škole robia a návštevníci zo základných škôl zas majú možnosť na vlastné oči vidieť, čo všetko sa dá na tejto škole naučiť. Akcia pod názvom Sladká vianočná prehliadka sa bude konať už 3. decembra.
RECEPT: Špaldová palacinka plnená špenátovou plnkou s kozím syrom, flambovanými brusnicami a vlašskými orechmi
Liate cesto: 350 ml brusnicového džúsu, 200 g špaldovej múky, 2 ks vajcia, štipku soli a 50 ml oleja vymiešame na hladké cesto.
Palacinky pečieme na oleji z obidvoch strán.
Plnka: na olivovom oleji opečieme 250g čerstvých špenátových listov, okoreníme ml. č. kor. a muš. orieškom, osolíme a pridáme 300 g kozieho žihľavového syra. Upečené palacinky plníme plnkou.
Flambovanie: 100g hnedého cukru skaramelizujeme, pridáme 20 g masla, 50 ml brusnicového džúsu, zastrekneme citrónovou šťavou. Pridáme 100 g čerstvých brusníc a 100 g vlašské orechy, nasekanú chilli papričku, a ružové korenie. Prilejeme vodku a flambujeme.
Upečenú palacinku potrieme plnkou, boky preložíme k sebe a zložíme do rolky. Palacinku pozdĺžne prekrojíme a uložíme na tanier. Časť prelejeme flambovanými brusnicami s orechami a dozdobíme.
(foto: Anežka Macková, archív Spojenej školy v Ružomberku)
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia