Vianoce

Vianoce

RedakciaAktuality23.12.2021

Priestor na rozjímanie, duševnú očistu , rodinnú pohodu a zmierenie. Čas, v ktorom si sadáme k sviatočnému stolu, aby sme vzdali hold aj svojmu telu a pochutnali si na pripravených dobrotách. Čo generácia ľudí, to sa menia zvyklosti a stravovacie návyky aj pri týchto sviatočných dňoch. Nech už vaše stoly budú obdarené obľúbeným jedlom a pitím, užite si všetko v zdraví a pre zdravie vášho tela a ducha. Aby sme prispeli k pohode sviatkov, prinášame vám tento príspevok. Čerpá lekárske rady a poučenia zverejnené pred 250 rokmi. Možno sa pri čítaní trocha pobavíte a možno aj k niečomu priučíte a spoznáte aj rady našich prapredkov. Aj staré múdrosti môžu byť súčasnej generácii poučné a užitočné.

Poučenia pochádzajú z 10. storočia z prvej občianskej lekárskej školy v talianskom Salerne. V roku 1721 ich do slovakizovanej češtiny prepísal Matej Bel a takmer v úplnom znení ich v roku 1771 prevzal Ján Tonsoris, evanjelický farár v Istebnom. Z vydanej knihy „Zdravá rada lekárska“ vám prinášame iba niekoľko veršovaných poučení o jedení, pití a všetkom, čo s tým súvisí v čase vianočného hodovania.

Chlieb pre zdravie súci neni,

ak je tvrdý , pripečený.

Osoží však v každom čase

upečený v dobrom kvase.

Pred jedením v prvom rade

soľ sa na stôl vždycky kladie.

Je to proti chute vôli,

ak niet k jedlu štipka soli.

Aj najlepšie jedlo zmoríš,

ak ho dobre neposolíš.

Ale aj prebytok soli

nie je zdraviu vždy po vôli.

Večera hojná a výdatné pitie

otriasa každé zdravia bytie.

Bys´ oddýchol si v dobrom spaní,

spokoj sa s ľahkým večeraním.

Ak si po obede smädný,

smelo ku poháru sadni.

Glg vína v tej pravej miere

taktiež patrí ku večeri.

Vodou zapiť bravčovinu,

pritom nedať prednosť vínu,

je to veľká chyba naša,

bo sa žiada vína čaša.

Také víno chválne býva,

ktoré dobrú farbu skrýva.

O pive je správa taká,

že je súce pre Slováka.

Máva ho sťa súčasť stravy,

preto býva zväčša zdravý.

Pivo stvára krv horúcu

a dodáva silu súcu.

Popri tom aj vlhčí údy,

mäkčí brucho a moč budí.

Dávať prednosť iba vode

pri jedení je ku škode.

Žalúdok tak zima skvári,

aj chuť ku jedlu sa zmarí.

Vtom spočíva pravda celá,

neradno piť vody veľa.

Polievka – brucha mäkčenie,

kapusta zas pritvrdenie.

Ak sa naraz zjedia obe,

hnačka potom brucho žďobe.

Cibuľa je vždy tou silou,

by sa zdraviu poslúžilo.

Žalúdok tiež upevňuje,

tvár na červeno sfarbuje.

Človek má aj osoh z toho,

ak je syr, no nie však mnoho.

Hnačku každú zastavuje,

keď pred jedlom sa stoluje.

Ak ťa zapečenie súži,

po jedle si syra uži.

Pre pánov a či pre biednych

hrach je raz ostrý, raz striedmy.

V šupine napína brucho,

bez nej pôsobí na sucho.

Na záver autor pripojil aj takýto veršík.

Nečakajte žiadne čary,

každý život raz smrť zmarí.

Z knižky „Zdravá rada lekárska“ pre čitateľov vybral

František Dian

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia