Na mieste sa zišlo 16 dvojčlenných tímov, ktoré si z domu museli priniesť všetky suroviny, dochucovadlá, ale aj kuchynské náčinie. „Pre družstvá sme pripravili kotlíky so stolmi a s drevom. Všetko záviselo od ich šikovnosti a chutí, že či dokážu správne určiť ich pomer. Dôležité bolo, aby ich výsledné jedlo ohúrilo porotu," povedal hlavný organizátor podujatia Patrik Habo.
Súťaž odštartovali o 10.00 h a amatérski kuchári mali na prípravu polievky tri hodiny. Museli sa zmestiť do tohto časového limitu. Všetci ho dodržali, tu sa neprihliadalo na rýchlosť prípravy jedla. Medzi súťažiacimi a divákmi vládla priateľská atmosféra. Nuž a k tej patrí podľa slovenských obyčajov aj dobrá domáca pálenka, ktorou sa navzájom počastovali.
Po údere 13. 00 h už Čutkovskou dolinou rozvoniavala z každého kotlíka hotová vianočná kapustnica.
Organizátori odobrali z nich vzorky a o jej chuti rozhodla odborná porota. Boli v nej aj zástupcovia ružomberskej Spojenej školy, ktorá bola spoluorganizátorom podujatia.
Podľa slov popredného slovenského šéfkuchára Miloša Lachkoviiča, rozhodovanie o konečnom poradí jednotlivých kapustníc bolo veľmi zložité. Boli len malé bodové rozdiely. Porota živo diskutovali o konečnom poradí. V tejto súvislosti šéf poroty uviedol: „Bolo to veľmi ťažké, lebo chuťovo sa veľmi vyrovnávali. Víťazmi ste všetci, lebo ste do varenia dali aj kus seba."
Prvenstvo si z III. ročníka Varenia vianočnej kapustnice odniesol tím černovských dievčat, ktorý ho obhájil z vlaňajška.
„Varenie nám išlo od ruky, boli sme v pohode. Zostávalo nám ju zahustiť zátrepkou. Na jej prípravu sme použili pálivú papriku. Táto naozaj bola štipľavá. Pokazila nám celý výsledok našej práce. Nevedeli sme, že čo máme robiť, ako napraviť našu chybu. Volali sme domov o radu, nakoniec nám poradili majstri kuchári, ktorí tu boli. Odporučili nám, aby sme zozbierali vrch polievky, urobili novú zápražku. Okrem toho sme do kapustnice doliali trochu vody," popísali svoje trampoty víťazky.
„Aj tak si myslíme, že kapustnica bola trochu štipľavá. Naozaj sme boli prekvapené našim umiestnením."
Druhé miesto získali amatérski z Černovej a tretie miesto si odnieslo družstvo kuchárov zo Spojenej školy.
O dobrú náladu súťažiach a divákov sa postarala rómska kapela z Kežmarku. Organizátori pre návštevníkov prichystali aj ukážku zabíjačky, rozoberanie prasiatka. Ponúkali jaternice, klobásky, údené mäso, tlačenku.
© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia