Turistami vyhľadávaná lokalita - akou je pamiatková rezervácia ľudovej architektúry vo Vlkolínci - roky čakala na svoju reštauráciu, ktorej sa potešia nielen domáci, ale aj návštevníci. Mesto dlho hľadalo majiteľa, ktorý by otvoril a prevádzkoval reštauračné zariadenie v osade. Spočiatku sa do obchodnej súťaže neprihlásil nikto, napokon mesto vytvorilo podmienky a znížilo nájom budúcemu majiteľovi reštaurácie. Sprevádzkovať sa ju podarilo až 20. septembra, slávnostne ju otvorili dnes, 23. októbra a prvými hosťami boli členovia Mestskej rady, ktorí mali v reštaurácii výjazdové rokovanie.
„Je isté, že je to najnavštevovanejšia pamiatka a chodia k nám ľudia z celého sveta, čo je na našu chválu, ale udržiavať takúto pamiatku, aby bola spôsobilá na to ocenenie a aby si ho aj udržala, je náročné, preto je potrebné, aby sme sa o ňu starali,“ povedal počas otvorenia Igor Čombor, primátor Mesta Ružomberok.
Dodal, že pre mesto nebolo jednoduché nájsť investora, ktorý vytvorí prevádzku reštaurácie práve v lokalite, akou je Vlkolínec.
Dom, v ktorom sa dnes nachádza reštaurácia, bol kedysi horárňou, neskôr sa z nej stal obchod so zmiešaným tovarom. V roku 2008 prišlo mesto s nápadom zrekonštruovať horáreň a vybudovať reštauráciu, na čo získali stavebné povolenie až v roku 2011. „Definitívny zlom nastal v roku 2015, kedy bol projekt spolu s vybudovaním Domu UNESCO schválený na financovanie počas Výjazdového rokovania vlády SR,“ vysvetľuje hovorca mesta Ružomberok, Viktor Mydlo. Mesto vyhlásilo Verejnú obchodnú súťaž na prevádzkovanie reštaurácie až v marci 2019. Z vládneho rozpočtu do Vlkolnca putovalo 300 000 eur.
Otváracie hodiny budú záležať podľa sezóny, tak to prevádzkovateľovi vyplýva zo zmluvy s mestom, ktorú podpísali na desať rokov. Od sezóny sa bude odvíjať aj nájom - od októbra do mája (počas zimnej sezóny) bude nájom 100 eur, počas letnej sezóny zaplatí mestu majiteľ 500 eur. „Chýbalo tu niečo solídnejšie na lepšej úrovni, tak sme to skúsili. Sme otvorení mesiac, ale zatiaľ tu nebolo tak veľa turistov, ako sme si pôvodne mysleli,“ hovorí Štefan Dvorský, majiteľ reštaurácie. Celková kapacita reštaurácie je približne 60 ľudí. Vedľa reštaurácie majú v pláne otvoriť aj malý obchod.
Návštevníci budú môcť ochutnať liptovské špeciality, ako napríklad bryndzové halušky, pirohy, šúľance s makom, buchty na pare, kapustovú či držkovú polievku alebo liptovské droby.
„Vo Vlkolínci sa najviac jedli bryndzové pirohy, tak uvidíme,“
dodal s úsmevom nový majiteľ, ktorý do otvorenia reštaurácie investoval 40 000 eur, pretože podmienkou víťaza súťaže bolo zriadiť celú kuchyňu, nakúpiť interiérový nábytok a spustiť prevádzku na základe hygienických noriem, ktoré musel splniť.
„Celému projektu budeme držať palce, aby bol úspešný, ale budeme musieť riešiť aj ďalšie veci na Vlkolínci a je ich nemálo, aby sme si uchovali pamiatku UNESCO a aby Vlkolínec ostal klenotom Ružomberka, ktorý iné mestá nemajú,“ uzavrel primátor
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia