Vynovená knižnica dýcha domácou atmosférou

Vynovená knižnica dýcha domácou atmosférou

RedakciaAktuality3.1.2020

Rekonštrukcia sa týkala výmeny knižných policových systémov a zmenou prešiel aj interiér knižnice. V oddelení pre deti a v oddelení pre dospelých na prvom poschodí pribudol nový nábytok, vymenili tam aj podlahovú krytinu a položili nový koberec.

Prerušenie naplánovali

„Prvý návštevník vošiel do vynovenej knižnice vo štvrtok o 8.01 presne podľa novoročnej tradície. Tá hovorí o tom, že ak je to muž, prinesie príbytku šťastie,“ začína svoje rozprávanie Tatiana Babincová. Ako ďalej pokračuje, december i dni, ktoré mu predchádzali, boli pre knižnicu pomerne náročné. „Dôsledne sme museli naplánovať proces prerušenia výpožičných služieb, predĺženie aktuálnych výpožičiek, zasielanie oznamov či harmonogram samotného priebehu sťahovania služieb,“ vymenúva. Do nového roka kráča knižnica i s logom od mladého dizajnéra. Spolu s úpravou priestorov zmodernizovali i webovú stránku vrátane predstavenia nového loga knižnice. Tvorbu loga zverili mladému spolupracujúcemu grafikovi Andrejovi Foltínovi.

Farebné odlíšenie regálov je praktickejšie ako pôvodné

Výraznou zmenou nového priestoru knižnice je jeho presvetlenie kombináciou nábytkových prvkov smotanovej a orechovej farby. Podľa slov Babincovej je farebné odlíšenie regálov pre knihovníka, ale i pre návštevníka veľmi praktické. V rámci beletrie pre dospelých zoradili žánrovú literatúru do smotanovo bielych regálov. Ostatné tituly sa nachádzajú v regáloch orechovej farby. „Našou snahou bolo vytvoriť príjemný a útulný priestor v takmer „obývačkovej“ atmosfére, preto bolo doplnených i viacero miest na sedenie a čítanie. V zadnej časti oddelenia sme vytvorili priestor pre teenagerov a ich fantasy. Pre najmenšie deti a ich rodičov sme vytvorili samostatnú čitáreň vybavenú knihami, pomôckami a spoločenskými hrami,“ informuje ďalej Babincová.

Chcú zachovať funkcionalistické prvky

Počas prvých troch dní desiatky tisícov kníh zviazali do pevných, abecedne a tematicky označených balíkov a staré regály ponúkli prostredníctvom sociálnej siete na odkúpenie. Už od prestavby budovy koncom 80. rokov tvoria obe oddelenia ucelený a otvorený priestor s výmerou viac ako 400 m2. „Pôvodný architektonický návrh bol už vtedy veľmi úspešným a nadčasovým krokom. Preto do budúcnosti chceme zachovať všetky jeho funkcionalistické prvky. Proces obnovy regálov v takom veľkom objeme pritom vôbec nie je jednoduchý,“ vysvetľuje Babincová.

Investovali 24 tisíc eur

Prevažná časť prostriedkov určených do obnovy nábytku je financovaná z grantového systému Fondu na podporu umenia. Fond na projekt obnovy prispel sumou 16 tis. €, zvyšných 8 tis. € pochádza z príspevku mesta.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia