Zabíjačkové špeciality rozvoňali dedinu

Zabíjačkové špeciality rozvoňali dedinu

RedakciaAktuality4.2.2019

„Prvý ročník obecnej zabíjačky sme zorganizovali v prvý rok po mojom nástupe do funkcie starostu obce. Robili sme ju pri Zvonici. Aj tohto roku sme mali všetko pripravené, aby bolo podujatie na tradičnom mieste. Skoro ráno sme zvažovali, že či budeme robiť zabíjačku pod holým nebom, alebo jej časť bude v kultúrnom dome. Ráno v dedine veľmi fúkalo, začalo pršať. Preto sme sa rozhodli pre kultúrny dom,“ povedal starosta Valaskej Dubovej Igor Tulinský.

Vôňa z kotlov s ovarom a kapustovou polievkou, ktoré stáli vonku pred kultúrnym domom, sa niesla po dedine. Bola to nevšedná pozvánka na obecnú zabíjačku. Podujatie otvorili piesňami v podaní domácej dedinskej folklórnej skupiny Choč. Po nej pokračovala ochutnávka jaterníc, klobások, pečienky, škvariek a ďalších bravčových dobrôt. O dobrú náladu hodovníkov sa postaral DJ.

Záujem o obecnú zakáľačku sa každý rok zvyšuje. „Prišli sem aj ľudia z iných dedín, alebo známy a rodina našich obyvateľov. Tohto roku sme pripravili výrobky zo štyroch prasiatok a jedno sme uvarili do polievok,“ uviedol Tulinský. Doplnil, že výrobky na obecnú zabíjačku pripravovalo tri dní 15 ľudí.

Vo Valaskej Dubovej typickou zabíjačkovou polievkou je kapustová. Do nej sa okrem kapusty pridáva kúsok zo všetkých druhov mäsa, prípadne aj škvariek. Samozrejme, nechýbala kapusta a rezance.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia