Miestnosť, kde sme so Zuzanou viedli rozhovor bol plný chuti a vôní. Stretli sme sa v dielničke, ktorá sa nachádza v jednom z ružomberských sídlisk. V obklopení jej výrobkov som sa cítila príjemne.
Tradičný slovenský výrobok pečie Zuzana dennodenne. Vianoce bez medovníka si nevie predstaviť ani ona. Aj keď by si priala, aby si zákazníci zaľúbili tieto dobroty aj v iných ročných obdobiach. „Kedysi si mohli dovoliť, túto dobrotu z medu chudobní len na Vianoce. Pozrime sa ako sa doba posunula, medovník je dnes pre ľudí úplne bežný tovar. Preto by som ho nespájala bezprostredne len s Vianocami,“ dáva do pozornosti Zuzana.
Vedieme rozhovor netradične. O živote, plánoch, deťoch. „Dnes som išla spať o druhej, zdobila som a nevedela prestať,“ smeje sa Zuzana a podáva mi medovník, nech si ho vyskúšam ozdobiť sama. Ľudí motivuje, aby si vyskúšali robotu, ktorá sa schováva za medovníkom. „Medovník nezahŕňa len cukrárenskú výrobu, umenie spočíva ho vedieť aj predať,“ konštatuje medovnikárka.
Na zdobenie medovníkov je potrebná aj výtvarná zručnosť, aby človek len nekopíroval vzory iných, ale našiel svoj vlastný štýl. Podľa rukopisu sa medovnikárky medzi sebou poznajú. Práca Zuzanu baví vykonáva ju s nadšením, aj keď je časovo náročná a častokrát nebýva ohodnotená.
„Prichytím sa na dovolenke ako si hľadám inšpirácie na internete. Vytvorím si záložku: Toto musím vyskúšať. Vtedy viem, že ma to stále baví a nechcem s remeslom prestať,“ odpije si z čaju sympatická štyridsiatnička.
Kým jedni vidia v medovníku len ozdobný tovar, druhí sú labužníci a ulahodia si na jeho chuti.
„Chcela by som, aby sa zákazníci naučili, dožičiť si krásu medovníka. Nielenže si ho odložia niekde do vitrínky, ale dopriať si ho tým, že ho ochutnajú,“ pokračuje Ružomberčanka.
Vo svojej dielničke už pracuje niekoľko rokov formou objednávky. Ľuďom by chcela pripomenúť, že jej práca je hand made. „Aj keď používam ten istý postup pri pečení, zdobení, vždy z každého jedného kusu vznikne originál vône, krásy a chute,“ popisuje svoju prácu Zuzana. Pri objednávaní sa snaží s každým zákazníkom porozprávať ako si predstavuje, aby medovník vyzeral. Ak chce zákazník prostredníctvom medovníka niekoho obdarovať, musí vedieť, čo mu chce medovníkovou dobrotou povedať resp. odkázať. Často je to prejav vďaky, úcty, či citového vzťahu k patričnej osobe.
Zuzana Hubová zaspomínala aj na obdobie, keď svoju prácu prezentovala na jarmokoch po rôznych kútoch Slovensku. „Verte mi, bolo dvadsať pod nulou, domov som prišla skrehnutá na kosť a tržba takmer žiadna,“ konštatuje medovnikárka, ktorá svoju takmer trojročnú skúsenosť ani trochu neľutuje. „Možno to znie zvláštne, ale som vďačná za akúkoľvek skúsenosť. Neriešim, či je pozitívna alebo negatívna, vždy do života niečo dá.“
Zuzana dnes prostredníctvom workshopov učí deti aj dospelých k úcte a láske k remeslu. Pre mladú medovnikárku je inšpiratívne, že ľudia chcú tvoriť. „Malé deti sú počas zdobenia neskutočne bezprostredné, nič neriešia a robia to hlavne pre zábavu. Táto práca mi dáva zmysel a neskutočne ma dobíja,“ prezradila smer, ktorým by sa chcela do budúcna Zuzana Hubová uberať.
Zdroj foto : Lino, Zuzana Hubová
© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia