Oslávte dnešný Medzinárodný deň čokolády

Oslávte dnešný Medzinárodný deň čokolády

RedakciaBlog13.9.2019

Do Európy sa táto lahôdka dostala začiatkom 16. storočia. Trhovníci a obchodníci v Európe začali predávať čokoládu 7.júna 1550. Bola privezená z Mexika od Indiánov.

Máte radi mliečnu, horkú, plnenú? Asi vás neprekvapí informácia, že najzdravšia je horká, ktorá má vysoký podiel kakaa.

Horká čokoláda obsahuje viac antioxidantov, minerálov a vitamínov ako mliečna, takže je zdravšia, ale v rozumnom množstve si každý môže dopriať aj iné druhy čokolády, podľa svojej chuti. Určite však čokoláda navodzuje človeku príjemný pocit,“ hovorí Anička, ktorá vyrába čokoládu v jednej ružomberskej prevádzke už niekoľko rokov.

Čokoláda je v prvom rade pochúťka. Dnes, ale šikovné ruky z čokolády vytvárajú priam umelecké diela. „Vyrábame pralinky plnené rôznymi plnkami, čokoládové tabuľky s posypom zo sušeného ovocia, orechov, želé.. Robíme aj ručne maľované darčekové čokolády rôznych tvarov a motívov podľa ročného obdobia či sviatkov,“ vymenúva pani Anna.

Táto sladká pochúťka je aj nositeľom vitamínov A, B a E. Kyselina stearová, mastná kyselina v prirodzených tukoch, zase stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Navyše je okamžitým zdrojom energie pre telo i ducha. Zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Určite rozhodujúci je výber, sledovať by ste mali zloženie. „Používame kvalitnú belgickú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Pri spracovaní sa snažíme, aby bola nielen chutná, ale aj vizuálne zaujímavá. Samozrejme pri výrobe čokolády musíme dodržiavať presne stanovený postup, nazývaný temperovanie podľa druhu čokolády...horká, mliečna či biela,“ doplnila Anička.

Okrem čokolády je 13. september venovaný aj pozitívnemu mysleniu. A to nemôže byť náhoda!

Zdroj foto : Chocolaterie Passé Ružomberok

© 2025 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia