Bývala hráčka národného tímu Slovenska má za sebou štátnu i domácu karanténu

Bývala hráčka národného tímu Slovenska má za sebou štátnu i domácu karanténu

RedakciaŠport17.4.2020

Už štrnásť dní som v Ružomberku u rodičov, z toho týždeň bez domácej karantény,“ prezradila nám bývalá slovenská reprezentantka a odchovankyňa podkošovej Ruže Mária Felixová.

Poslednú sezónu 191 cm vysoká pivotka bola hráčkou klubu najvyššej španielskej súťaže Deportivo Zamarat. „Do konca základnej časti tamojšej ligy zostávali ešte štyri kolá. Najprv sme dostali informáciu, že ďalší zápas je len posunutý a trénovalo sa ďalej. Keď skončil tréningový proces, už boli slovenské hranice zatvorené a ani viedenské letisko neprijímalo pasažierov zo Španielska. Klub mi vôbec nepomohol, preto sama som kontaktovala slovenskú ambasádu v Madride,“ rozhovorila sa Mária Felixová, ktorá od 22. marca absolvovala 40 – hodinovú hororovú „štreku“ autobusom cez Francúzsko na Slovensko.

Po jedenástich hodinách sme museli prestúpiť do iného ´busu´, a v ňom sa nás tiesnilo 65. Na konci cesty ešte v poriadnej zime nasledoval presun tatrovkou, s otvorenou korbou, na Smrekovicu, do štátnej karantény. Už v Španielsku som týždeň nevyšla ani na ulicu, pretože bol vyhlásený núdzový stav. Hneď na to som bola zavretá na Smrekovici, čo bolo psychicky mimoriadne náročné. S dievčatami, ktoré boli so mnou na izbe, som sa spoznala akurát v autobuse. Hoci nevedela som, kde všade sa ony ocitli, povedali sme si, že to spolu zvládneme. Bol zákaz vyjsť čo len na chodbu. Izba bola bez balkóna, iba s jedným strešným okienkom. Prostredie však bolo čisté, aj jedlo v pohode. Lenže, keď chalan z našej skupiny na facebooku napísal, že mal pozitívny test, nebolo mi všetko jedno. O dva dni nám však mailom oznámili, že sme všetci negatívni a budeme môcť ísť domov. To bola asi najúžasnejšia správa v mojom živote. Strašne som sa tešila, že idem k rodičom.“

Týždeň ešte Maja bola „uväznená“ v domácej karanténe. „To som si neuvedomovala. Veď bývame v rodinnom dome, máme záhradu,“ podotkla pomaly 30 – ročná Liptáčka.

Od bývalej hráčky Ružomberka, Piešťanským Čajok, BLK Slávia Praha, švédskeho Basketu Lulea a už spomínaného Zamaratu, sme sa tiež dozvedeli, že uplynulá sezóna, ktorú mimochodom Španieli ani nevyhlásili za skončenú, bola poslednou v jej hráčskej kariére. „Nastal ten čas. Nie je za tým pandémia koronavírusu, už do Španielska som išla s tým, že to bude môj posledný basketbalový rok. Mám nejaký vek, ani telo tak neposlúcha ako kedysi. Ozýva sa chrbát, bolia členky. Navyše počas tejto sezóny som si natrhla predný krížny väz a meniskus v pravom kolene. Keby som chcela pokračovať, plastika by bola nevyhnutná, čo len utvrdilo moje pôvodné rozhodnutie. Odtiahla som dvanásť rokov vo vrcholovom basketbale a to na poste pivotky, čo je dosť,“ uzavrela Mária Felixová, ktorá ružomberské farby hájila do sezóny 2012/2013 a s tamojším štátnym gymnáziom na ulici Š. Moyzesa sa v roku 2007 stala školskou majsterkou sveta.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia