Móza (Elena Mozgová) už nie je medzi nami

"Móza" (Elena Mozgová) už nie je medzi nami

RedakciaŠport13.12.2022

Dnes športový svet zasiahla smutná správa. Zomrela Elena Mozgová, bývalá vynikajúca basketbalistka, neskôr trénerka a v ostatných sezónach asistentka Ivety Bielikovej pri družstve starších žiačok (U 15) MBK Ružomberok.

Naposledy Elena bola s nami na tréningu minulý štvrtok. Na druhý deň neprišla kvôli zvýšenej teplote. V sobotu, keď naša ´pätnástka´ hrala s CBK Košice, zavítala ako divák, vravela, že sa jej polepšilo. Lenže v nedeľu, na našom druhom zápase proti Young Angels Košice v hale nebola. Zase jej teplota stúpla,“ uviedol pre náš portál manažér mládeže MBK Ružomberok Jozef Smolek.

Práve J. Smolek, v tom čase výkonný šéf klubu, Mozgovú v deväťdesiatom štvrtom stiahol do Ružomberka. „Prišla spolu s Jelenou Žirkovou. Boli to reprezentantky Sovietskeho zväzu a neskôr Spoločenstva nezávislých štátov. Ženské družstvo sa práve chystalo na Kanárske ostrovy, kde malo absolvovať prípravné turnaje pred štartom novej sezóny. Dodnes si pamätám, ako som v rekordnom čase musel obom hráčkam vybaviť víza.“

Mozgová, ktorá sa narodila 28. marca 1970 v Penze, obliekala dres aj takého renomovaného klubu ako bol CSKA Moskva. S ním sa tešila nielen z majstrovského titulu, ale i prvenstva vtedy v druhej najvýznamnejšej európskej klubovej súťaži – v Pohári L. Ronchettiovej. Určite jej najväčším úspechom bol zisk titulu majsteriek Európy v roku 1991. Keď Ružomberok v roku 1996 skončil tretí vo Final Four Európskeho pohára majstrov v Sofii, Mozgovú odborníci zaradili do All Star turnaja. Pre zdravotné problémy so srdiečkom skvelá pivotka predčasne skončila svoju hráčsku dráhu. V ružomberskej misii ale pokračovala ako asistentka Natálie Hejkovej a bola pri oboch triumfoch žien v Európskej lige (1999 a 2000). V roku 2003, po odchode Hejkovej, v pozícii hlavnej trénerky doviedla MBK k štrnástemu republikovému zlatu. Krátky čas viedla ženy Viktórie Košice a jednu sezónu pôsobila pri Hejkovej v Spartaku Moskva. V lete 2007 prišiel návrat do centra dolného Liptova.

Mozgová patrila medzi top pivotky v Európe. Veď reprezentovala Sovietsky zväz, ktorý bol v tom čase takmer bezkonkurenčný. Bola však aj erudovaná trénerka, absolventa Telovýchovného inštitútu v Moskve. Škoda, že v našom klube jej schopnosti neboli dostatočne využité. Aj mládeži, pri ktorej bola v posledných rokoch, strašne veľa dala. Mala na starosti hlavne podkošové a individuálne činnosti. Strašne nám bude chýbať po basketbalovej i ľudskej stránke, doplnil Jozef Smolek.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia