Hrabovo bude ešte zelenšie

Hrabovo bude ešte zelenšie

RedakciaAktuality1.5.2023

Členovia OZ Ružomberčan a jeho sympatizanti sa minimálne dvakrát za rok stretnú v lesoch nad Ružomberkom, dôvodom je obnova porastu prostredníctvom sadenia stromčekov, tretí raz vyžínajú alebo dávajú ochranu proti ohryzu. V spolupráci s Mestskými lesmi Ružomberok realizujú projekt Zalesňovanie – pridaj sa k nám.

„Prišlo viac ako štyridsať ľudí, ktorým veľmi ďakujeme za to, že im nie je ľahostajné, ako to v našich lesoch vyzerá. Teší nás, že prišli nielen stáli brigádnici, ale pridali sa aj noví členovia,“ povedala členka výboru občianskeho združenia Jana Streitová.

V lokalite Poľana lesníckeho úseku Čutkovo, vysadili 1200 sadeníc smreka obyčajného, smrekovca opadavého a buka lesného. „Takýto zmiešaný les chceme preto, lebo je oproti monokultúre smreka oveľa odolnejší voči vetru, snehu ale hlavne podkôrnemu hmyzu,“ vysvetlil Miloš Buchta, lesník na tomto úseku.

Niekoľko stoviek stromčekov už počas akcií OZ Ružomberčan vysadil 76-ročný Štefan Kovalčík z Černovej. „Chodím pravidelne, lebo chceme pomôcť týmto horám. Netreba tu betónové chaty, ale stromy. A popri tom trochu urobíme niečo pre svoje zdravie, stretneme sa priateľmi.“

Najmladšími účastníkmi boli dvojročný Matúško a štvorročná Leuška Čulákovci, ktorí prišli spoločne a mamou. „Prišli sme sa pozrieť, ako sa sadia stromčeky, lebo minule videli, ako sa pília. Aby vedeli, aké maličké sú a aké veľké z nich vyrastú,“ povedala mama.

Vďaka OZ Ružomberčan pribudlo v lesoch okolo Ružomberka celkovo už vyše osemtisíc stromčekov.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia