Malá obec s veľkým srdcom

Malá obec s veľkým srdcom

RedakciaAktuality27.1.2020

Výsledkom ich spolupráce boli 37 darcovia, ktorí prišli do kultúrneho domu a bezplatne darovali tento vzácny a nenahraditeľný orgán. Tento počet milo prekvapil zdravotníkov z Kliniky hematológie a transfuziológie ÚVN-FN Ružomberok.

„Odberu sa zúčastnili aj ženy na materskej dovolenke, ktoré nemuseli za týmto účelom cestovať do mesta,“ povedala pre náš portál vedúca sestra, Oľga Chrenková. Podľa jej slov k počtu 34 (3 darcovia boli vyradení )transfúznych jednotiek dopomohli aj zamestnanci pracujúci v dedine. „Akciu podporili zamestnanci úradu, pani učiteľky zo školy, škôlky, ale aj obyvatelia z vedľajšej obce. Teší nás táto spolupráca,“ doplnila Chrenková.

S najvyššou účasťou

Švošovskú akciu spojenú s darovaním krvi organizujú v obci pravidelne v štvormesačných intervaloch. Podľa starostu Milana Široňa na poslednej kvapke krvi zaznamenali najvyššiu účasť. „Teší ma, že takmer na každom stretnutí pribudne do našich radov jeden, alebo dvaja prvodarcovia a tak sa naša komunita rozrastá. Prichádzajú nielen mladí občania, ale aj starší obyvatelia,“ neskrýval pozitívne emócie Široň.

Najstaršou darkyňou krvi bola tentokrát 66-ročná pani Mária Chovanková. Starosta zároveň využíva tieto „stretnutia“ so svojimi občanmi aj na diskusie o aktivitách, ktoré v obci realizujú a plánujú. S prednostom Ústavu klinickej hematológie a transfuziológie, MUDr. Jurajom Miturom sa dohodli, že si budúci odber ešte viac spríjemnia. „Na budúci odber si donesieme obaja naše akordeóny, na ktorých trošku amatérsky hráme a spestríme si čas po kvapke krvi,“ pousmial sa sympatický starosta.

Spolupráca s nemocnicou

Švošovskú kvapku krvi začali v obci pravidelne realizovať potom, ako M. Široň nastúpil do funkcie starostu. Toto podujatie sa predtým konalo pravidelne v pastoračnom centre v spolupráci s mobilnou transfúznou stanicou z Martina. Pred niekoľkými rokmi sa na stretnutí Združenia miest a obcí zúčastnil ako hosť prednosta Ústavu klinickej hematológie a transfuziológie, MUDr. Juraj Mitura. „Vtedy na nás starostov apeloval, aby sme začali s nimi spolupracovať, a aby tak putoval tento najdôležitejší orgán ľudského tela do nemocnice v Ružomberku. Táto myšlienka sa mi zapáčila a od tohto času sme nadviazali veľmi úspešnú spoluprácu,“ vysvetlil M. Široň.

S darovaním chcú pokračovať

Prednosta klinky si podporu obcí veľmi váži. „Dnes sa nám podarilo pritiahnuť veľa darcov. V ružomberskom okrese doposiaľ spolupracujeme s touto obcou, Liptovskou Lúžnou a Liptovskou Osadou. Rodí sa nám aj ďalšia spolupráca a každú takúto si nesmierne vážime,“ povedal pre náš portál J. Mitura.

S touto milou a prospešnou akciou plánuje obec Švošov pokračovať aj naďalej. „Bola by veľká škoda nerealizovať ju, keď je o ňu veľký záujem a ochota zo strany ľudí. Je trošku na zamyslenie, prečo náš štát upustil od tých výhod a benefitov, ktoré mali pred touto novou érou našej krajiny všetci darcovia krvi,“ dodal Široň.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia