Medvede negatívne ovplyvňujú turistickú sezónu

Medvede negatívne ovplyvňujú turistickú sezónu

RedakciaAktuality20.7.2023

Ružomberok bude mať prívlastok mesta s množstvom medveďov, mesta, kde je nebezpečné sa pohybovať po horách. Upozornil na to viceprimátor Ružomberka Róbert Kolár, ktorý zastupoval mesto na dnešnom brífingu pred Ministerstvom životného prostredia SR v Bratislave. Hlavnou témou bol medveď hnedý.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v nadväznosti na podnety od členov k problematike týkajúcej sa množiacich sa prípadov stretov človeka a medveďa hnedého a to nielen v extravilánoch, ale najmä v zastavaných územiach miest a obcí vyzýva rezort životného prostredia k prehodnoteniu manažmentu medveďa na území Slovenska.

Usmrtených nahradia nové

Róbert Kolár upozornil, že mesto rieši takmer denne problémy s výskytom medveďa v blízkosti ľudských obydlí v Ružomberku. Viacero ich navštevuje mestský cintorín, problémy sú hlásené aj z mestskej časti Biely Potok i z turisticky obľúbeného Hrabova či Vlkolínca.

Medvede na cintoríne devastujú hroby, ničia na nich ozdoby, konzumujú sviečky s prímesou hovädzieho a bravčového loja, pričom rozbíjajú svietniky. Niektoré hroby sú poliate voskom, v ich okolí sa váľa trus, vznikajú škody na majetku, každý deň nám nájomníci hrobových miest hlásia nové škody.

„Je len otázkou času, kedy môže dôjsť k stretu medveďa s človekom,“ povedal viceprimátor Ružomberka.

Samospráva urobila všetky potrebné kroky, aby situáciu riešila. Do mesta zavolali Zásahový tím pre medveďa hnedého Západ, určili otváracie hodiny cintorína, pričom sa na noc zatvára, medializovali odporúčania. Posilnili na mieste hliadky mestskej polície.

Aj keď zásahový tím už eliminoval dvoch problémových jedincov, na cintoríne sa pohybujú ďalšie tri, ďalší bol zaznamenaný v Bielom Potoku, iný medveď zničil včelíny riadne ochránené elektrickým oplôtkom.

„Rozhodnutie o odchyte a eutanázii bolo v prípade Ružomberka pomerne rýchle, eliminácia dvoch medveďov však situáciu vyrieši len čiastočne, zvyšné synantropné medvede to asi ťažko odradí, ba dokonca možno sa neskôr presunú do blízkych záhrad,“ povedal viceprimátor.

Prečo sa to nedá na Slovensku?

Liptov je známy svojim cestovným ruchom. Ročne ho navštívia tisícky turistov, ktorí tam chodia za odpočinkom a relaxom.

„Letná sezóna začala a my registrujeme prvé negatívne dôsledky v ekonomike a cestovnom ruchu, ktoré prináša ohrozenie medveďom. Ľudia sa menej pohybujú po horách, boja sa vyjsť do blízkeho okolia Ružomberka, školy a centrá voľného času zrušili plánované výlety v Ružomberku. Smerujeme k tomu, že mesto Ružomberok bude mať prívlastok mesta s množstvom medveďov, mesta, kde je nebezpečné sa pohybovať po horách,“ povedal Róbert Kolár.

Obce a mestá si uvedomujú hranice, ktoré stanovuje európsky legislatívny priestor v ochrane medveďa hnedého, no nad všeobecnou ochranou medveďa by mala byť ochrana života ľudí. Ľudia sú bezradní, cítia sa ohrození a mesto denne prijíma sťažnosti na aktuálnu situáciu.

Problémy s výskytom medveďa hnedého mesto riešilo aj v rokoch 2017, 2019, 2022, nie je to teda nová situácia. Aj vtedy jeho zástupcovia žiadali riešenia, no ostalo len pri sľuboch a slovách o komplexnom prístupe k tejto problematike.

„Nemôžeme a ani sa nechceme donekonečna vyhovárať na Európsku úniu. Prečo je možné problematický výskyt medveďa v iných krajinách riešiť a na Slovensku to nejde? Vie Európsky parlament o našich problémoch?“ pýta sa viceprimátor Ružomberka.

Ak nepomôže táto aktivita, ďalšou iniciatívou mesta bude list na kompetentné inštitúcie Európskej únie s naliehavou žiadosťou, aby pomohli s konkrétnym riešením.

Medvede treba regulovať

„Situácia dospela do štádia, že namiesto premyslenej a štátom riadenej a kontrolovanej regulácie, ktorá by brala do úvahy aj vekovú a pohlavnú štruktúru odstrelu, sme svedkami úplného prepadu kvality genofondu, ktorý smeruje k degenerácii celej populácie. Namiesto jej rozumného manažovania sme sa vydali neprebádanou cestou s argumentom, že príroda si poradí sama, avšak už teraz vidíme, že sa nám tento prístup vymkol spod kontroly,“ povedal zástupca Ružomberka.

Podľa neho je tomto štádiu je už regulácia početnosti nutná, nežijeme na Aljaške, ale v urbanizovanej a husto osídlenej krajine.

Dodal, že z médií zaznievajú argumenty o zníženom počte stretu s našou najväčšou šelmou oproti iným rokom poklesol. Dôvodom môže byť fakt, že ľudia už každý stret s medveďom nenahlasujú, lebo sú rezignovaní, keďže riešenia neprichádzajú.

Ďalším argumentom, ktorí zaznieva z verejného priestoru je argumentácia, že viac medveďov spôsobujú krmoviská. V blízkosti Ružomberka nie sú žiadne krmoviská, dokonca ani v celom meste nie sú umiestnené nádoby na zber kuchynského odpadu, ktorý by mohol zver lákať.

„V mene obyvateľov mesta Ružomberok a všetkých, ktorí si u nás plánujú dovolenku alebo Liptov tento rok navštívia, chceme opätovne požiadať ministerstvo o neodkladné a definitívne riešenie s výskytom medveďa hnedého,“ ukončil príhovor Róbert Kolár.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia