Na mesto pozerajú inými očami

Na mesto pozerajú inými očami

RedakciaAktuality24.9.2020

V rámci série podujatí leto u Hýroša okrem už tradičných Potuliek mestom počas leta pribudla akcia Spoznaj leto so sprievodcom. Ako však tvrdí certifikovaná sprievodkyňa Miriam Považanová, návštevníci nerozlišovali, že išlo o dve podujatia, boli to pre nich skrátka potulky, dodáva s úsmevom s tým, že vždy prišlo od 30 do 50 ľudí.

Aj deti so starými rodičmi

„Veľmi ma prekvapil záujem, keďže podujatie sa konalo až vo večerných hodinách o 18.30. A hoci sme to plánovali pre turistov, kde sme mali mať vytýčenú zakaždým rovnakú trasu, nakoniec sme to prispôsobili, pretože väčšinou chodili Ružomberčania,“ hodnotí Považanová.

Na podujatie podľa jej slov chodili dokonca aj deti so starými rodičmi. Aby spoznávanie mesta ozvláštnili, vstúpili do paláca Rakovských, boli v kostolíku na Kalvárii a navštívili tiež evanjelický kostol, kde im miestny farár rozprával o vývoji evanjelickej cirkvi a o samotnom kostole.

„Turisti mi rozprávali, že tým, že sa len tak neprechádzali po meste sa začali naň pozerať úplne inými očami,“ uvádza Považanová. V rámci potuliek mesta navštívili aj radnicu, ktorej návštevu plánujú opäť v decembri.

Rozprávať o živote zaujímavých ľudí

Po vynútenej pandemickej prestávke a letnej pauze začali opäť s pokračovaním podujatia Hovory m+m, ktorého cieľom je priblížiť život ľudí, ktorí išli za svojim cieľom. V utorok, 22. septembra sa v rámci tohto podujatia predstavil bývalý mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Nórsku a na Islande, diplomat v službách Ministerstva zahraničných vecí, František Kašický.

V talóne má aj ďalšie aktivity

V kultúrno-spoločenských aktivitách plánuje Miriam Považanová pokračovať aj naďalej.

„Chceli by sme robiť v Bjørnsonovom dome raz do týždňa spoločensko-kultúrny večer. Na začiatku mesiaca by sme otvorili výstavu, ktorej by sa zúčastnil aj konkrétny umelec. Bol by to zároveň aj hudobný večer, prípadne by sme to mohli spojiť s čítaním poézie alebo prózy. Ľudia by si výstavu mohli prezrieť potom počas večerov, ktoré tam budeme organizovať raz týždenne. Tiež by sme chceli raz do mesiaca robiť cestovateľské kino, čiže prezentovať vždy nejakú inú krajinu,“ hovorí o ďalších plánoch Považanová.

Najbližšie podujatie pod hlavičkou Potuliek mestom sa uskutoční v piatok 25. septembra.

„Je to pri príležitosti dňa cestovného ruchu a témou sú Ružomberské schody,“ pozýva Miriam Považanová. Záujemcovia sa dozvedia o tomto architektonickom doplnku Ružomberka, ktorý je zaujímavý nielen z historického, ale i športového pohľadu.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia