O titul Strom roka sa uchádzajú aj dreviny z dolného Liptova

O titul Strom roka sa uchádzajú aj dreviny z dolného Liptova

RedakciaAktuality18.9.2019

O uvedený titul sa uchádzajú aj tri dreviny z dolného Liptova. Sú nimi lipa malolistá pri gotickom kostolíku v Ludrovej, borovica čierna vo Valaskej Dubovej a borovica lesná, ktorá rastie pri Bešeňovej.

Záujemcovia môžu hlasovať do konca septembra na http://www.facebook.com/nadacia.ekopolis/ alebo na stránke www.ekopolis.sk, informoval programový manažér nadácie Ekopolis Milan Hronec.

V októbri súťaž vyhodnotíme a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2019. Automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú 300 eur, ktoré môžu byť použité na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur,“ uviedol M. Hronec.

Teraz vám predstavíme jednotlivé stromy z dolného Liptova

Lipa pri kostole v Ludrovej.

Pri starobylom kostolíku v Ludrovej rastie lipa, ktorá si pamätá toho veľmi veľa. Azda najznámejší príbeh, zachytený aj v monografii obce, hovorí o zázraku, akoby lipa žila spolu s kostolom a veriacimi. V obdobiach, keď bol kostol pre svoj schátraný stav zatvorený a nekonali sa tam bohoslužby, prastará lipa pred kostolom začala schnúť. Na jar nezakvitla, vyzerala, akoby odumierala. Po opravách a obnovení bohoslužieb boli rozhodnutí užívatelia a patróni kostola, členovia rodiny Rakovských, vyschnutú lipu zoťať. No len čo kostol obnovili, lipa ožila a je živá dodnes. Strom je vysoký 22 m, obvod kmeňa meria 530 cm a je starý asi 350 rokov.

Borovica vo Valaskej Dubovej

Druhým stromom z Ružomberského okresu, ktorý sa dostal do už spomínanej ankety, je borovica vo V. Dubovej. Je asi 220 rokov stará, vysoká je 21 m a jej obvod je 295 cm. Borovica je svedkom každej rozlúčky so zosnulými približne od roku 1786. Úchvatná borovica, ktorá sa čnie nad cintorínom, ktorý akoby chránila, je nemým svedkom dejín, kedy sa z Oravcov stali Liptáci a kedy sa obec Valaská Dubová „premenila“ z oravskej obce na liptovskú dedinu. Evokuje symbolický kríž a ako svedok všetkých smútkov, sĺz a strát našich predkov nám ukazuje, že život je prítomný v každej sfére – pri jej koreňoch spočívajú predkovia obyvateľov Valaskej Dubovej, no v jej korune začína každú jar nový život v hniezdach vtákov.

Borovica nad Bešeňovou

Na kopci nad obcou Bešeňová rastie borovica lesná. Stojí osamotená, mimo lesa, za ňou sa vypína už len mohutný Choč. Ľudia z dediny a širokého okolia k nej radi chodia na prechádzky pokochať sa nádherným výhľadom na Bešeňovskú priehradu, dobre vidno Ružomberok aj Liptovský Mikuláš..Borovica je má okolo sto rokov, je vysoká 15 m a jej obvod meria 260 cm.

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia