Profesor Krčméry: Riešením nového koronavírusu môže byť povinné očkovanie

Profesor Krčméry: Riešením nového koronavírusu môže byť povinné očkovanie

RedakciaAktuality14.8.2020

V čase, keď sa hovorí o druhej vlne nového koronavírusu, neustále pribúdajú desiatky nových nakazených a prijímajú sa nové opatrenia, sme o názor na ochorenie COVID-19 požiadali lekára, odborníka na tropickú medicínu a infektológiu, profesora Vladimíra Krčméryho.

Slovensko má nízku úmrtnosť, vysvetlenie nie je

„Podľa neoficiálnych údajov, ktoré mám od kolegov zo Spojených štátov je vakcína na spadnutie. V tretej fáze testy dopadli dobre,“ začal rozprávať Krčméry ešte predtým ako ponúkol riešenie problému. Vakcína je v súčasnosti podľa jeho slov jediné riešenie a ak chceme s chorobou skončiť, musíme zaočkovať celú Európsku úniu, alebo aspoň Schengen, keďže tam máme otvorené hranice.

„Rozsah choroby je obrovský. Na Slovensku máme z dôvodov, ktoré neviem celkom presne vysvetliť, našťastie nízku mortalitu. Je to aj preto, že nárast nebol taký, ako sa pôvodne predpokladalo,“ doplnil skúsený odborník na tropickú medicínu.

Zaočkovanosť musí byť najmenej 80%

Sám bol zástancom čínskeho modelu, teda takého, vďaka ktorému sa skoro začali robiť opatrenia. Ako uviedol, pomalé šírenie choroby v spoločnosti bolo výsledkom toho, že sme internáty i letisko zatvorili ešte predtým, ako sme mali problém. „Takže sme boli ešte krok dopredu pred Wu-chanom,“ zhodnotil profesor Krčméry v rozhovore pre portál Žijem v Ružomberku a zároveň prízvukoval:

„Nechcem, aby sme urobili krok naspäť, treba urobiť krok dopredu. Preto odporúčame, aby sa všetci nechali zaočkovať. Zaočkovanosť musí byť najmenej 80%, inak nemá zmysel.“

Ako ďalej podotkol, dobrým príkladom je plošné očkovanie proti tetanu v 50-tych rokoch, v 60-tych rokoch proti záškrtu a čiernemu kašľu, kedy tieto ochorenia z Európskej únie prakticky vymizli. Preto je podľa neho riešením povinné očkovanie. „Deväťdesiatpäť percent ľudí sa nechá zaočkovať na tetanus, čierny kašeľ, hepatitídu, polio (detská obrna, pozn. red.), pretože vedia, že sú to strašné choroby. Preto by som bol nerád, keby sa iný meter prijal proti COVID-u, ktorý je v určitej vekovej kategórii strašná choroba,“ podotkol.

Obrovské škody v ekonomike

Faktom ostáva, že okrem starších umierajú na ochorenie COVID-19 aj mladí ľudia. V Taliansku, Francúzsku, Španielsku išlo aj o početnú skupinu mladých.

„Zomrelo asi 200 lekárov a 600 sestier. Z tých 600 sestier boli všetko mladé ženy. Teraz títo ľudia chýbajú a nemá ich kto nahradiť. Európa migrantov nechce, rodiny sa boja mať deti, lebo sú v neistote. Reprodukčná schopnosť štátov je nízka. Na Slovensku máme ešte ženy, ktoré sú ochotné prijať deti. Stretol som sa však s komunitami v západnej Európe, ktoré vás pri otvorení tejto témy považujú za spiatočníka. Popritom deti sú budúcnosťou každého kontinentu,“ vyslovil svoj názor Krčméry.

Ak teda chýbajú, musíme pritiahnuť aj migrantov, a tomu nás COVID-19 začína priúčať, myslí si Krčméry.

Odhadol, že v Európe mohlo zomrieť 200 tisíc ľudí, z ktorých 100 tisíc bolo v produktívnom veku. Títo ľudia budú na trhu práce chýbať rovnako ako mnohí pracujúci dôchodcovia. Choroba je podľa neho veľkým výpadkom z daní a spôsobuje obrovské sekundárne straty v ekonomike. „Koronakríza nás naučila určitej pokore aj zodpovednejšiemu správaniu sa sami k sebe. Sme v rukách Božích,“ doplnil na záver.

Celý rozhovor nájdete TU

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia