Ružomberské divadlo RosArt má za sebou ďalší veľký úspech

Ružomberské divadlo RosArt má za sebou ďalší veľký úspech

RedakciaAktuality29.10.2021

Tento rok je špecifický po každej stránke. Pandémia ovplyvnila dianie vo všetkých sektoroch a oblastiach a nie je tomu inak ani vo vodách neprofesionálneho divadla. Práve preto sa historicky po prvýkrát spojil celoštátny festival Scénická žatva a krajská postupová prehliadka Turčianske javisko a konali sa spoločne v dňoch 21.-24. októbra v Slovenskom komornom divadle v Martine.

Na krajskej prehliadke sa divadlu RosArt podarilo s inscenáciou rumunskej autorky Gianiny Cărbunariu SOLITARITA obsadiť v kategórii prúdy súčasného divadla 1. miesto s priamym postupom na celoštátny festival Belopotockého Mikuláš. „Po prvýkrát v 10-ročnej histórii RosArt / divadelného štúdia (predtým Ružomberské divadlo RosaThea) sme dostali od odbornej poroty (Maroš Krajčovič, Lucia Lasičková, Michal Lošonský) absolútne pozitívne hodnotenie, ktoré neobsahovalo pripomienky, ale porota s nami zdieľala len svoje nadšenie. V inscenácii sa predstavili herci divadla Tatiana Ševčíková, Alžbeta Jacková, Renát Haluška, Matej Stachera a Tomáš Bačkor, na ktorých porota ocenila množstvo energie, ktorým si podmanili javisko aj hľadisko, presnosť a koncentrované výkony,“ povedala režisérka a zároveň managerka divadla Marianna Stančoková.

S touto inscenáciou sa v septembri stali aj laureátom celoslovenskej súťaže akademických divadiel Akademický Prešov. „Naši diváci ju budú môcť v priestoroch RosArt / divadelného štúdia(Podhora 18, Ružomberok) najbližšie vidieť v piatok 5. novembra o 20:00 a potom o dva týždne (19. novembra) uvedieme súťažné predstavenie v Liptovskom Mikuláši,“ informuje Stančoková.

Krajskú prehliadku Turčianske javisko úspešne absolvovali už s viacerými inscenáciami (PUSH UP 1-3, Jestvuje krajina menom víkend?, Bližšie od teba). Hlavnou ambíciou divadla je hrať pre plné hľadisko spokojných divákov na domácej scéne a teda naučiť Ružomberčanov a obyvateľov okolia chodiť do divadla. „ Je stále mnoho ľudí, ktorí nevedia, že v centre Ružomberka funguje divadelné štúdio RosArt, a tak je jednou z našich hlavných snáh rozšíriť povedomie o našej činnosti. Darí sa nám to postupne, epidemiologická situácia nepraje ani divadlu, ale teší nás fakt, že samotní diváci chodia na naše predstavenia opakovane a privádzajú aj svojich známych. Práve preto máme nádej, že divadlo v Ružomberku má zmysel a že postupne si nájdeme čoraz viac priaznivcov súčasného divadla, ktorému sa systematicky venuje aj naša dramaturgia.“

Divadlo RosArt má momentálne v repertoári tri tituly – spomínanú politickú satiru SOLITARITA, vzťahovú komédiu O.Y.E.P. (repríza najbližšiu nedeľu 31. októbra o 19:00) a drámu ZNOVUZJENOTENIE KÓREÍ, scénograficky vytvorenú na princípe imerzného divadla, ktorá sa nekoncentruje len do priestorov divadelnej sály, ale začína na ulici a je putovaním po celej budove divadla. Venuje sa téme súčasných vzťahov a ne/lásky, ktorá v nich panuje a naše spolužitia sú tak skôr ilustráciou bojového poľa ako pokojných prístavov stvorených pre harmonický život.

„Do konca tohto kalendárneho roka sa budeme snažiť podľa možností reprízovať doma aj na iných scénach. Všetko však závisí od externých okolností a aktuálnych opatrení. Nenechávame si však zobrať „chuť do divadla“ a hlavne života, držíme sa hesla: „nie je sa kam ponáhľať – celý život pred nami“. A veci sa aj tak udejú len tak, ako sa udiať majú, takže nás aj táto situácia napĺňa pokojom, odhodlaním a radosťou z každého diváka, ktorý od nás odchádza s pocitom, že príde aj nabudúce,“ dodáva Stančoková.

V aktuálnej divadelnej sezóne 2021/2022 je ďalším dramaturgickým zámerom divadla uviesť monodrámu (divadlo jedného herca), ktorá by mala byť prienikom činoherného, fyzického a hudobného divadla v hlavnej úlohe s herečkou, speváčkou, absolventkou muzikálového konzervatória Vanesou Jamrozyovou. „Premiéru plánujeme na záver tejto sezóny, teda pravdepodobne v júni 2022,“ dodáva režisérka divadla Mariana Stančoková.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia