Vretienko mi padá, kto že mi ho podá

Vretienko mi padá, kto že mi ho podá

RedakciaAktuality16.7.2019

Nezabudli na ňu ni pri jej tohtoročnom životnom jubileu. Pri tejto príležitosti jej odovzdal starosta uvedenej obce Milan Frič Cenu obce. Jubilantka si prevzala ocenenie počas koncertu ľudovej hudby Kollárovci. Poďakovala sa svojim rodákom za uvedenú poctu. Je veľmi rada, že získala takúto poctu od svojich rodákov. Udialo sa to pred zaplneným amfiteátrom Pažitiach.

Hudobné zoskupenie Kollárovci venovali oslávenkyni aj pesničku „Vretienko mi padá, ktože mi ho podá...“ uvedené tóny rozcitliveli umelkyňu. Táto im z celého srdca poďakovala za uvedenú pieseň. Podľa slov členov hudobného zoskupenia Kollárovci od malička sledovali folklórne relácie. Pamätajú si na reláciu Zem spieva, kde A. Hulejová vystupovala. Jej výkon pozorne sledovali.

„Verím, že folklór prežije aj dnešné nežičlivé obdobie, v tomto som optimistka,“ vyjadrila s A. Hulejová. Popredná slovenská speváčka ľudových piesní A. Hulejová nám prezradila, že v súčasnosti pripravuje reedíciu svojej knižky Rozospievaná balada Hanky Hulejovej. V tejto súvislosti povedala: „Chcem ju doplniť oa najnovšie fotografie zo stretnutí s významnými osobnosťami a rozšíriť text o svoje nové skúsenosti.“

Hudba a spev A. Hulejovú sprevádzali od útleho detstva, veď vyrastala v rodine, kde boli vždy prítomné. Jej prvými umeleckými pôsobiskami boli folklórne súbory Sliačanka, Liptov a Partizán. Neskôr účinkovala s ružomberským súborom Radosť spod Salatína, ktorý viedol jej manžel, uznávaný očný lekár MUDr. Miloslav Hulej. Od roku 1976 pôsobila ako umelkyňa v slobodnom povolaní. Účinkovala v rozhlase, v televízii, koncertovala doma aj v zahraničí. Jej neopakovateľný hlas je zaznamenaný na hudobných nosičoch.

A. Hulejová je nositeľkou štátneho vyznamenania Pribinov Kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR a prínos v oblasti ľudového umenia.

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia