100 rokov v meste

100 rokov v meste

RedakciaKultúra16.6.2024

S týmto názvom programu sa uskutočnil slávnostný galavečer s pripomienkou významného výročia 14. júna v ružomberskej synagóge.

Občianske združenie Fotoklub RK 1924 si pred 100 rokmi vybralo záujmovú cestu amatérskej fotografie. Českí dôstojníci vtedajšej ružomberskej posádky vyčlenili z Klubu slovenských turistov a lyžiarov sekciu fotografov do samostatnej organizácie.  A rozhodli sa fotografii venovať, ako uviedli v zakladacej listine, "nie po živnostnícky."

Dnes je ružomberský Fotoklub RK 1924 stále aktívny organizmus. Aj keď svoju činnosť nikdy neprerušil, predsa, za posledné dvadsaťročie výrazne pridal na výkone.

Pod predsedníckym vedením Štefana Iža neprehliadnuteľne vstupuje aj do kultúrneho diania v meste. Množstvo výstav fotografií, vlastných členov, ako aj autorov zo slovenskej a zahraničnej fotografickej scény, uskutočnilo toto občianske združenie najmä v Liptovskom múzeu.

S heslom "Neničiť, ale tvoriť, nezabíjať, ale žiť," vytvorili nadšenci tohto zduženia sériu kultúrnych vystúpení Stretnutie pre život, odsudzujúcich, terorizmus a násilie.V ostatnom takomto podujatí s názvom VOJNU NIE UKRAJINE sa postavili za mier a odsúdili ruskú agresiu, krátko po jej vzniku.

Organizáciou medzinárodných stretnutí fotografov INTERfotoPLENER Liptov obracajú pozornosť okolitého sveta k domácemu regiónu a mestu Ružomberok. Svojou publikačnou aktivitou predbehli podobné združenia na Slovensku. Vydali viacero titulov kníh a nie inak tomu bolo aj pri tomto okrúhlom výročí.

Kniha STOVKA bilancuje priebeh aktivít, do ktorých sa Fotoklub RK 1924 neustále púšťa, približuje aktuálnu fotografickú tvorbu jeho členskej základne a spomína aj na výrazné osobnosti fotografického života, ktoré sa v jeho radoch ocitli.

Symbolickým tancom túto publikáciu k jej uvedeniu do života priblížila tanečná skupina GALAXY v rámci slávnostného večera. Primátor Ľubomír Kubáň a emeritný riaditeľ Liptovského múzea Ladislav Cserei knihu vyprevadili lipovým lístím z Námestia Andreja Hlinku. Slávnostnému programu predchádzala vernisáž výstavy fotografií v Liptovskom múzeu.

Stanislav Surový, Foto: Viktor Poliak

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia