Ako Vrbičania o Maticu prišli

Ako Vrbičania o Maticu prišli

RedakciaKultúra15.11.2023

Príbeh spred 160 rokov, keď vznikla naša najstaršia národná kultúrna ustanovizeň Matica slovenská, priblížili liptovskomikulášski ochotníci v kultúrnom dome v Liptovských Sliačoch. Divadelná inscenácia rozpráva o veľkej odvahe a statočnosti prostých slovenských ľudí, ktorí stáli pri zrode našej štátnosti a ani si to možno neuvedomili.

„Dej predstavenia sa odohráva vo Vrbickom Huštáku, ktorý je teraz súčasťou Liptovského Mikuláša. Matica slovenská je síce povolená, ale nemá sídlo. Obecná rada sa rozhodne ponúknuť, aby sídlila v ich mestečku. Ušľachtilá myšlienka však naráža na prekážky, nielen zo strany maďarónskeho stoličného lekára Mihálika, ale aj zo strany manželiek vrbicko-huštáckeho richtára a jeho prísažných obecnej rady,“ uviedol autor a režisér hry Peter Vrlík.

Príbeh je okorenený štipkou humoru, odzneli aj narážky aj proti maďarizácii. Diváci sa preniesli do obdobia, kedy rozprávanie po slovensky sa považovalo takmer za velezradu. Priblížili si dobu temna, kedy náš národ musel dokazovať, že má právo na svoju existenciu. „Dnes sa nad tým nikto nepozastavuje, kývne rukou, veď to už bolo dávno. Zabúda sa na to známe: „Kto nepozná minulosť svojho národa, nepochopí jeho prítomnosť. Hra Vrbičania o Maticu prišli pripomenula divákom, že na minulosť by sme nemali nikdy zabúdať,“ podotkol P. Vrlík.

Inscenáciu pripravila Matičná divadelná ochotnícka scéna L. Mikuláš. Uviedla ju na pozvanie Miestneho odboru Matice slovenskej v L. Sliačoch.

Fotogaléria

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia